Росіяни наполягали, що вся Арабатська Стрілка є територією Криму.

Домогтися звільнення окупованої Росією в 2014 році частини Херсонської області вдалося завдяки переговорам з Москвою. Про це в інтерв’ю LB.ua повідомила заступниця міністра іноземних справ України в 2014-2019 роках Лана Зеркаль.

Коли росіяни навесні 2014 року окупували частину Херсонської області, то наполягали, що це територія Криму. У 1954-му, коли Крим передавали Україні, його передавали в інших адміністративних межах. Мене послали з картами і вести переговори з приводу того, що УРСР після 1954 року відповідно до чинної на той час Конституції, переробила адміністративний устрій. Для цього мене відрядили до Москви [14 листопада 2014 року], – розповіла вона.

За словами Лани Зеркаль, це була спроба провести деокупацію хоча б частини української території.


Розуміючи всю “делікатність” питання, я вирішила не йти за запропонованим мені сценарієм з картами і сказала [заступнику голови уряду РФ] Дмітрію Козаку, що немає сенсу діставати старі карти, потрібен тільки один документ – закон Російської Федерації про “прийняття” Криму до складу Російської Федерації, де вказано, що вони його приймають в тих адміністративних межах, які були на момент його вступу. Тобто, ми не визнаємо незаконну анексію Криму, але це ж їх закон і нічого про межі 54-го року там немає. Козак сказав, що так це їх закон, і вони його перепишуть. На що я відповіла: коли перепишете, тоді й обговоримо. Через два тижні захоплена частина Херсонської області (район Арабатської стрілки) була звільнена – вони самі відвели війська в Крим, – сказала Лана Зеркаль.

Росіяни тоді сказали: “Так, дійсно, в нашому законі написано “в рамках того територіального кордону, що відносився до АР Крим у складі України”, – додав інший учасник переговорів у Москві, голова правління національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” у 2014-2021 роках Андрій Коболєв.

За його словами, станом на листопад 2014 року ще не було зрозуміло, як росіяни ставляться до газового родовища у Стрілковому і чи визнають вони його українським. Саме тоді в черговий раз порушувалось питання газу з цього родовища, яке зберігалось в Глебівському сховищі, розташованому в окупованому Криму.

Коли Крим окупували, то росіяни перекрили подачу газу в Генічеськ, який відноситься формально до Херсонської області. Формально в тому сенсі, що територіально це все-таки півострів Крим, але з точки зору розподілу мережі в Україні, це – Херсонська область. Оскільки Глебівське сховище належить НАК “Нафтогаз України”, була ідея в тому, щоб спробувати той газ забрати. Але росіяни нам так нічого і не віддали. Зараз “Нафтогаз” судиться за цифрове вираження тієї суми, яку Росія повинна компенсувати, – прокоментував Андрій Коболєв.


Нагадаємо, що російські війська вторглися на територію Херсонської області 8 березня 2014 року в районі села Чонгар. А 15 березня 2014-го на Арабатській Стрілці в районі Стрілкового Генічеського району о 13:30 з гелікоптерів Мі-8 висадився десант з 40 піхотинців російських військ. Також росіяни окупували частину півострова Ад у тодішньому Чаплинському районі.

9 грудня 2014 року тодішній голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко повідомив про відведення військ Росії з усіх трьох окупованих ділянок Херсонщини. Невдовзі Держприкордонслужба оголосила про відновлення контролю за всіма ділянками, що межують з АР Крим.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я