Перші особи держави до Стрілкового так і не приїхали.

У Стрілковому було багато Криму”, – так підсумував перший Міжнародний інвестиційний форум “Південна стратегія розвитку”, що відбувся 10-11 червня в Стрілковому Генічеського району, постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич.

Разом із представниками профільних відомств до обговорення Кримської платформи і Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Росією півострова долучились іноземні дипломати і голови громад півдня. Одним із результатів цього стало підписання останніми спільного комюніке, що наголошує єдність позиції українського півдня від Ізмаїла до Маріуполя.

Усім цим громадам необхідно надати статус територій пріоритетного розвитку, адже це створить умови для реінтеграції трудових ресурсів та підприємств на прилеглих територіях, – презентуючи текст комюніке, підкреслив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

Дуже символічно, що ми запускаємо комюніке і фактично оголошуємо створення місцевого вимірювання “Кримської платформи” в цьому місці — у селі Стрілкове, яке колись називалося Чокрак — “джерело”. Це частина південного Криму до 1950-х років, що тоді належала до Джанкойського району. І мені здається, цей символізм важко переоцінити, – прокоментувала перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Про стратегічне значення Херсонщини у своєму виступі скайпом наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У сфері туризму я вважаю вашу область однією з найбільш перспективних, бо для цього у вас є все. Але також нас турбує питання безпеки і інформаційної війни, яка зараз триває. Тому ми продовжимо працювати над доставкою сигналу українських медіа на тимчасово окуповані українські території і прилеглі до них регіони, – сказав він.

Про ризики чергової військової агресії Росії згадав міський голова Генічеська Олександр Тулупов.

Питання логістики для нас дуже важливі. Саме тому ми почали працювати над створенням у громаді злітно-посадкової смуги для малої авіації. Під неї вже все готове, але наші депутати сказали, що це питання зараз не на часі. Бо саме в цей час Путін стягував у Криму свої війська, – сказав він.

Та попри потужне обговорення питань Криму, основним на форумі було представлення інвестиційних проєктів, які, на думку організаторів, мають стати основою для розвитку півдня і прикордоння. Загалом тут презентували близько 30 таких проєктів. От тільки самих інвесторів на “інвестиційному форумі” помітно не було.

Проігнорували захід і президент України Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, візит яких анонсували організатори. Як пояснювали в кулуарах форуму, однією з головних причин цього стала аварія з вертольотом, на якому 13 травня з аеропорту Херсона спробував вилетіти до Генічеського району голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Мовляв, після цього перші особи держави зареклися використовувати повітряний транспорт на Херсонщині. Натомість пересуватися нашими розбитими дорогами і надто далеко, і небезпечно.

Основними учасниками форуму стали його ж організатори — представники громадської організації “Південна стратегія розвитку”, Агентства США з міжнародного розвитку USAID і дипломатичних місій, делегати від 202 громад, облдержадміністрацій, обласних та районних рад півдня України, 5 міністерств та кілька десятків представників локального бізнесу регіону.

Не надто продуманою виявилась й організація форуму. Неформальне спілкування з потенційними інвесторами тут було можливе хіба що під час кавабрейку під пекучим сонцем, в їдальні за обідом або вечерею та в пивному барі на пляжі. Не дивно, що чимала частина присутніх сприйняли цей захід виключно як можливість трохи відпочити біля моря і поїхати додому, не очікуючи на завершення форуму.

Ніби виправдовуючи відсутність інвесторів організатори заявили, що зробили ставку на журналістів.

“Їхня робота допомогла в реалізації однієї з головних цілей форуму — привернення уваги стейкхолдерів та потенційних інвесторів до південних регіонів України”, – так пояснили вони на сторінці заходу у Фейсбуці.

А з таким підходом перший інвестиційний форум ризикує стати й останнім.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я