Малиновський районний суд Одеси заочно визнав винною в колабораційній діяльності і пособництві ворогу 58-річну Тетяну Томіліну, знану любительку “русского міра” з Херсона. Вона працювала “ректоркою” неіснуючого “Херсонского государственного университета имени Н. Крупской”, а зараз очолює окупаційну думу Херсонщини.

Томіліна брала участь у збройному захопленні Херсонського державного університету російськими окупантами 14 червня 2022 року.

За словами однієї зі свідків, співробітниці Херсонського державного університету, 14 червня 2022 року їй стало відомо, що до навчального закладу в супроводі російських військових ввійшла Тетяна Томіліна, яка представилась новою “ректоркою”.

Ми тоді приймали іспити. Озброєні люди затримали проректора університета Вінника, а Тетяна Томіліна зайняла його кабінет. Томіліна пропонувала співробітникам навчального закладу працювати на ворога, але вони відмовились“, – сказала в суді жінка.

Суд передає також покази іншого свідка:

“14 червня 2022 року Тетяна Томіліна прийшла до університету, разом з нею були озброєні люди в балаклавах. Свідку Томіліна сказала, що її призначено новим ректором, зараз прийде Кузьмич з «облоно» та буде її представляти. Вона сама намагалася вручити свідку якісь папірець про те, що вона “ректор”, але він відмовився. Після цього вона сказала, що його звільнено, однак він відповів, що вона ніхто щоб його звільняти. Коли Томіліна 14 червня 2022 року прийшла до університету, то вона одразу представилася що вона ректорша, її призначила воєнна адміністрація російської федерації, а цей університет буде «Херсонским государственним университетом имени Крупской» а всі, хто не бажає працювати з росіянами, звільнені”.

За сукупністю злочинів Тетяні Томіліній винесли вирок – 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Також їй протягом 15 років заборонено обіймати посади в закладах освіти і органах державної влади.

Тетяна Томіліна з 2004 року працювала в Херсонському державному університеті викладачкою кафедри історії світової літератури і культури за сумісництвом.

У 2012-2015 роках вона була директоркою Херсонського Академічного ліцею імені О. В. Мішукова при ХДУ.

У 2015 році Томіліна балотувалась на посаду міського голови Херсона.

У листопаді 2015 року Томіліна стала співзасновницею громадської організації “Громадська безпека та розвиток”. Її колегою по організації виявився Олександр Гуляєв — ще один відомий місцевий сепаратист.

Того ж  року спалахнув перший скандал навколо Тетяни Томіліної – журналісти виявили у її соцмережах сепаратистські дописи. Томіліна сказала, що її сторінку зламали і видалила дописи.

У 2015 році Томіліна поширювала фейки про не існуючі американські лабораторії у місті.

12 вересня 2022 року в квартирі “ректорки” окупаційного Херсонського держуниверситету пролунав вибух, Тетяна Томіліна була важко поранена, але, на жаль, вижила, а її охоронець був ліквідований. 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я