В селі Миролюбівка Нововоронцовської громади Бериславського району Херсонщині планують знести пам’ятник російському військовому Васілію Чапаєву. Замість нього є ідея зробити “пам’ятник пам’ятнику”.

Найближчим часом у селі Миролюбівка накриють брезентом совєтський пам’ятник російському військовому Васілію Чапаєву. Це – вимога декомунізаційного і деколонізаційного законодавства, про яку місцевій владі нагадав Вадим Поздняков, голова відомої громадської організації “Деколонізація України”.

Фото: Олег Батурін

Сам цей пам’ятник ще під час існування Миролюбівської сільської ради її тодішній сільський голова “перейменував” на честь “Івана Іваненка”, який нібито є засновником села Миролюбівка.

Фото: Олег Батурін

Звісно, тодішній сільський голова Олег Яровий збрехав. Це був саме пам’ятник російському військовому Васілію Чапаєву, який тут поставили в 1973 році, бо тут існував колхоз імені Чапаєва.

Фотографія сторінки книги про історію Нововоронцовки і колишнього Нововоронцовського району, упорядник Микола Гурепко

Якою буде доля цього пам’ятника ЄВРОПРОСТОРУ розповів Андрій Селецький, начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації.

“Історія з “перейменуванням” цього пам’ятника була ганебною. Найближчим часом ми накриємо його брезентом і будемо думати про його подальшу долю. Оскільки пам’ятник пошкоджений осколками, його не можна просто прибрати звичним способом – мотузкою за шию. Треба робити це по уму. Але також треба вирішити, що поставити замість нього. Встановити там пам’ятник Герою України В’ячеславу Кубраку? На це потрібні гроші, а ставити абищо і робити пам’ятник абияк – ну такоє. До того ж, Миролюбівка дуже розбите село. Чи варто витрачати саме зараз на такі речі гроші?” – сумнівається Андрій Селецький.

За його словами, є ідея встановити на місці Чапаєва пам’ятник пам’ятнику.

“Я надихнувся цією ідеєю в Пінчук артцентрі в Києві. Уявімо. що це типовий постамент, на який накинута шаль нібито як перед відкриттям цього пам’ятнику. І нікому невідомо, що там за пам’ятник. “Пам’ятник пам’ятнику” потребуватиме не такого великого бюджету. Крім того, його можна зробити завдяки мистецьким грантовим програмам”, – сказав Андрій Селецький.

Вочевидь, на ідею “пам’ятника пам’ятнику” Андрія Селецького надихнула виставкова копія фрагменту благоустрою скверу у місті Шаргород Вінницької області авторства Жанни Кадирової, відомої української художниці і скульпторки під назвою “Пам’ятник новому пам’ятнику”.

PinchukArtCentre © 2023. Фотограф: Сергій Іллін.

Васілій Чапаєв – військовий діяч Російської імперії і більшовистської Росії, командир 25-ї стрілецької дивізії.

Як повідомляв Європростір, у тимчасово окупованій Новій Каховці потрібно перейменувати 12 вулиць.

Заголовне фото – Олег Батурін

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я