Співробітник ФСБ РФ Ян Занєвскій, батько якого очолював службу безпеки президента-втікача Віктора Януковича, був призначений «куратором» від росіської спецслужби окупованого Василівського району Запорізької області. На «посаді» росіянин знущався над затриманими. Жительці району, в будинку якої знайшли український прапор, обіцяв прострелити коліна та «віддати на кілька днів 150 кадирівцям». Нацполіція повідомила окупанту про підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри опублікований Офісом генерального прокурора. 

За даними правоохоронців, співробітник ФСБ РФ москвич Ян Занєвскій, який користувався позивним «Ладья», після повномасштабного вторгнення на ТОТ Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей здійснював фільтраційні заходи, вишукував проукраїнськи налаштованих громадян, викрадав та катував їх. В цьому йому допомагали зв’язки його батька, В’ячеслава Заневського, колишнього керівника охорони президента-втікача Віктора Януковича, який сконтактував сина з окупаційними «правоохоронцями», які передавали Занєвскому-молодшому персональні дані про місцевих жителів та сприяли викраденню людей.

6 жовтня 2022 року Ян Занеєвскій і ще двоє невстановлених окупантів увірвалися в помешкання цивільної жительки Василівського району. Жінку забрали з дому допитували та залякували. А після того як у підсобному приміщенні знайшли український прапор, то ще й погрожували вбивством.

Ян Занєвскій. Джерело: Миротворець

Жінку відвезли до захопленого окупантами приміщення поліції у Камʼянці-Дніпровській, тримали в камері, допитували, вимагали розповісти про людей, які мають проукраїнські погляди.

Під час допитів українку катували: били по голові пластиковою дволітровою пляшкою з водою, душили поліетиленовим пакетом і шнуром від електрочайника, погрожували застосувати електрострум.

Заневский обіцяв прострелити жінці коліна, направляв пістолет їй на ноги та до голови, тиснув на курок – кат називав це «грою в російську рулетку». Також погрожував жінці сексуальним насильством, казав, що  «віддасть її на декілька днів 150 кадирівцям».

А 15 жовтня 2022 року Занєвскій, погрожуючи зброєю, змусив полонену знятися у відеоролику, в якому вона мала «зізнатися», що нфбито була навідницею ЗСУ.  Попередив, якщо відповіді на питання будуть «не такі», то він її вб’є і під час інтерв’ю тримав зброю, наведеною на жінку. 

Загалом жінку незаконно утримували майже півроку – в приміщенні поліції селі Велика Білозерка, в одному з будинків у селі Верхня Криниця, в приміщенні школи в Мелітополі. Її відпустили додому 16 березня 2023 року.

Ян Заневський підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст 28, ч.1 ст 438 КК України – жорстоке поводження з цивільним населенням. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я