Лояльний до російських окупантів Telegram-канал «Херсонский вестник» поширив публікацію з відео, де люди у військовій формі зі зброєю, яких називають українськими військовослужбовцями, погрожують піти на Київ у разі загострення протистояння між державною владою та керівництвом арміїпише херсонське видання Мост.

Що кажуть окупанти

Telegram-канал «Херсонский вестник», що оприлюднює наративи російської пропаганди, розмістив повідомлення Telegram-каналу «Воліємо жити UA», яке містило відео, де люди у військовій формі називали себе простими українськими солдатами і зверталися до президента України з вимогою припинити конфлікт з головнокомандуючим ЗСУ Валерієм Залужним і не втручатися в армійські справи.

Також у відео містилася погроза піти на Київ у разі продовження конфлікту, начебто наявного між головою держави і головнокомандуючим ЗСУ.   

Смута близька. Українські військовослужбовці записали звернення, в якому чітко дали зрозуміти Володимиру Зеленському, що йому краще не лізти у справи армії та припинити крутити інтриги навколо Валерія Залужного. Бойовики ЗСУ наголошують, що у разі втручання президента ВЖЕ не у свою справу, їм доведеться дійти до Києва та показати, де його місце. Інтриги до добра не доводять! Тож побажаємо ворогові продовжувати так само! –йдеться в дописі Telegram-каналу «Херсонский вестник».

На розміщеному в мережі відео люди у військовій формі, які ховають обличчя, звертаються до Президента України Володимира Зеленського. При чому, роблять це в агресивній і некультурній формі:  

Ваші претензії до головнокомандуючого ЗСУ генерала Залужного Валерія Федоровича не обґрунтовані та вигадані. На відміну від вас, верховного головнокомандуючого, генерал Залужний – це бойовий генерал, шанований усіма солдатами. А інтриги, які ви і ваші шавки, що відправили своїх дітей до Європи подалі від мобілізації, розводите проти Валерія Федоровича – це зрада, яка завдає шкоди нашій армії!.. Нам президент, який розвалює армію, непотрібен! У нашого народу великий досвід зміни диктаторів. До Києва – лише доба шляху!

Чому це неправда

На відео – люди у військовій формі з автоматами Калашникова. На формі немає ніяких відзнак. Люди ніяк себе не ідентифікують: не називають рід військ, військову частину, регіон розташування. На відео лише оголошується промова, яка містить різкі оціночні судження і погрози.

Тобто, це відео має ознаки інформаційної провокації: воно – цілком анонімне; зняте при поганому освітленні на фоні стіни, яка може бути де завгодно. В промові експлуатується в провокативному ключі чутлива для українців тема, та ще й з натяком на ймовірність військового перевороту в країні.

І сам Telegram-канал «Воліємо жити UA» має ознаки псевдоукраїнського медіа, створеного для поширення російських наративів. Людина, яка веде канал, описує його так:

Про життя та про людську долю в країні, яка гине у полум’ї війни.   

Тобто, користувачам з самого початку натякають на нібито неможливість сприятливого для України варіанту завершення війни з Росією.

Ведеться Telegram-канал українською мовою, але містить контент, який просуває наративи російської пропаганди: про нібито зовнішнє управління Україною, про «м’ясницьке марнотратство людського ресурсу» в ЗСУ, про некваліфікованість і самодурство українських офіцерів, про утиски та дискримінацію російськомовного населення, про так звану втому від війни та інші.

Але є там і повідомлення, в яких йдеться про реальні проблеми України. Зокрема, про корупцію, хабарництво, проблеми в сфері пошуку полонених та безвісти зниклих, проблеми під час мобілізації, про недоліки в комунікації між владою та громадянами тощо.

Застосовується звичний для таких медіа-ресурсів принцип: для більшої довіри аудиторії частина контенту присвячується реальним проблемам України та її мешканців, а разом з цим просуваються вигідні для російської пропаганди наративи.

До речі, проросійські медіа, які позиціонують себе як херсонські, вже неодноразово використовували Telegram-канал «Воліємо жити UA» як нібито українське джерело в своїх повідомленнях з російською пропагандою.     

Країна-агресор вже не вперше використовує фіктивні відеозвернення людей, які називають себе українськими військовими. У вересні 2023 року в Telegram було поширене відео, де нібито наші військові скаржаться на свавілля командування і звертаються по допомогу до голови держави. Той фейк спростували у військовій частині А7052, про приналежність до якої казали люди на відео.

Цього разу було розміщене відеозвернення просто абстрактних «українських військових». Можливо, це зроблене для того, щоб було важче довести, що відео – фейк. Але разом з тим відсутність будь-якої конкретики теж є ознакою фейковості.

Чому це важливо          

Російські аналітичні структури, які беруть участь в створенні антиукраїнської пропаганди, вивчають наше суспільство. Вони використовують реальні проблеми, які найбільше турбують українців, намагаються завдати в ці точки якомога болісніших ударів, щоб викликати якомога сильніші емоційні реакції.

Для цього обираються найбільш популярні теми, на які багато хто хоче говорити, публікації на які найчастіше «вірусяться» в соціальних мережах. І з цього матеріалу створюється інформаційний потік, спрямований у вигідному нашим ворогам напрямку.

Яскравий приклад цього: дискусія в українському суспільстві про нібито напружені стосунки між керівництвом країни і частиною армійського командування.

Якщо уважно придивитися до цієї ситуації, то станом на зараз ми ніде не знайдемо жодного відверто негативного висловлювання Володимира Зеленського чи українських ТОП-політиків на адресу Валерія Залужного чи інших армійських високопосадовців.

Пости в соцмережах народної депутатки Мар’яни Безуглої, мабуть, не варто враховувати, бо депутатка – не з тих людей, хто приймає ключові рішення.  

Так саме ми не знайдемо і відверто негативних висловлювань Залужного та інших високопоставлених командирів на адресу глави держави або інших посадовців.

В тих публікаціях провідних українських медіа і в закордонних виданнях, де йдеться про цей конфлікт, часто використовуються коментарі, отримані на умовах анонімності від якихось людей з оточення Зеленського чи Залужного. І це не сприяє повній довірі до таких публікацій.

Тобто, зараз навіть немає більш-менш переконливих підтверджень, що конфлікт дійсно є. Але російська пропаганда говорить про нього як про стовідсотково наявний, просуваючи наратив про нестабільність ситуації всередині України та ймовірність військового перевороту. При цьому прокремлівські медійники використовують природні в умовах війни велику довіру українців до армії та її командування, роблячи останніх жертвами політичних інтриг.

Це робиться для деморалізації українців, яким вкотре намагаються нав’язати наратив «Справжній ворог не в Кремлі», змусити приділяти внутрішнім протиріччям в країні значно більше уваги, ніж ситуації на фронті. Тобто, намагаються спровокувати в Україні реальні внутрішні конфлікти, які суттєво заважатимуть країні протистояти російській агресії.   

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.    

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я