Лояльний до російських окупантів Telegram-канал «Новости Херсонщины» розмістив повідомлення про нібито падіння морального духу в ЗСУ і зневіру, яка, згідно з твердженням проросійських пропагандистів, панує серед українських військових – пише херсонське видання МОСТ.

Що кажуть окупанти

Telegram-канал «Новости Херсонщины» розмістив два повідомлення із скріншотами з Telegram-каналу «Герої. 35 бригада ЗСУ».

Перший скріншот – повідомлення про нібито таке засилля в українському інформпросторі неправдивої інформації, що людям дуже важко орієнтуватися, де – достовірні відомості, а де – дезінформація, яка свідомо розповсюджується воюючими країнами. В цьому повідомленні можна вбачити підтекст у вигляді роздратування людини, яка змушена споживати дезінформацію і не може задовольнити свою потребу знати правду.

Другий скріншот – завуальоване звинувачення на адресу української влади і українських медіа в надмірному оптимізмі, який, на думку автора посту недоречний в теперішній ситуації, коли справи начебто йдуть погано за усіма параметрами. Також в цьому пості йдеться про нібито дуже низький моральний дух української армії, панування серед військових песимістичних настроїв («Більшість розуміють, що загинуть, якщо війна триватиме») і відсутність віри в перемогу України.

На підставі цих скріншотів автор поста в Telegram-каналі «Новости Херсонщины» робить висновок про повний занепад морального духу в українській армії. А також робить висновок про те, що нібито єдиний спосіб для українських військових вижити в цій війні – домовитися з росіянами про здачу в полон, тобто, викликати по рації «Волгу»:

У 35-й бригаді вже відкрито кажуть, що «неможливо постійно пи***ти людям, що все добре, коли хата горить», тим більше що думки в підрозділах далеко не райдужні. І більшість уже думає не про перемогу над «руснею» а про те, що якщо війна ще затягнеться, то більшість із них загинуть. Що сказати – широка «Волга», допоможе виплисти з лайна всім.

Пост з проросійського Telegram-каналу “Новости Херсонщины” і оригінальні пости з Telegram-каналу “Герої. 35 бригада ЗСУ”.

Чому це неправда

Така військова частина, як 35 окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського, дійсно існує. Вона має сторінки в соцмережах Facebook і Instagram, верифіковані адміністраціями соцмереж, про що свідчать відповідні позначки.

Telegram-каналу ця військова частина не має. Відповідне офіційне повідомлення розміщене на сторінці військової частини в Facebook.

В месенджері Телеграм з’явився канал «Герої. 35 бригада ЗСУ», який використовує офіційну графіку та частково назву 35 окремої бригади морської піхоти.  Його автор публікує матеріали та дописи, які не відповідають дійсності , містять маніпуляції, викривлену інформацію та елементи російського ІПСО. Повідомляємо, що 35 окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського немає жодного відношення до даного телеграм-каналу. Також зазначаємо, що офіційно військова частина не представлена в даному месенджері, – йдеться в цьому повідомленні.

Тобто, два повідомлення, на які посилається проросійський Telegram-канал, що позиціонує себе як херсонський, розміщені на ресурсі, створеному спеціально для поширення дезінформації і для маніпулювання громадською думкою в інтересах російських окупантів.

Росіяни вже не вперше використовують фейкові джерела інформації, які вони видають за українські. Так розповсюджувалася недостовірна інформація про нібито настільки великі втрати українського війська, що командування наказало використовувати мобільні крематорії.    

Також медіа, які видають себе за українські, розміщували фейкові відео, де нібито наші військові скаржаться на свавілля командування і звертаються по допомогу до голови держави.  

Застосовуючи такий прийом, проросійські пропагандисти намагаються досягти більшої довіри аудиторії і створити ілюзію достовірності своїх повідомлень про погану ситуацію в українській армії.

Чому це важливо

Останнім часом російська пропаганда активно просуває наративи, мета яких – переконати аудиторію в тому, що українська влада начебто не контролює або дуже слабо контролює ситуацію в країні, а також в тому, що українська армія начебто деморалізована величезними втратами і відсутністю перспектив закінчення на користь України війни з Росією.

Для просування цих наративів дуже часто використовуються псевдоукраїнські джерела, в тому числі і фейкові Telegram-канали, які нібито ведуть українські військові.

Таким чином російська пропаганда намагається переконати українців в марності опору збройній агресії РФ. А росіян пропагандисти намагаються переконати, що так звана «спеціальна військова операція» не зайшла в глухий кут, а хоч і повільно, але йде до досягнення цілей. Тому російська пропаганда створює враження того, що нібито навіть українці визнають неминучість поразки.

Псевдоукраїнські повідомлення, які поширив Telegram-канал «Новости Херсонщины», ще й містять натяк на необхідність переговорів з Росією. Пропагандисти створюють враження, що начебто за переговори виступають українські військові. Саме тому в одному з повідомлень нібито від військових була фраза «Більшість розуміють, що загинуть, якщо віна триватиме».       

Це – натяк на нібито налаштованість українських воїнів на переговори з ворогом, які вони вважають найбільшою запорукою свого виживання в цій війні.

Але при цьому усе, що повідомляється російською пропагандою нібито від українців, має настільки помітні ознаки фейковості, що їх може виявити навіть неглибокий фактчекіг.

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.    

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я