«Стало краще, ніж було при Україні» – один із головних наративів, який пропагандисти насаджують на окупованій частині Херсонської області. Вони намагаються довести своїй аудиторії, що росіяни «зробили за рік більше, ніж українці – за тридцять»пише херсонське видання МОСТ.

Що кажуть окупати

Прокремлівський телеканал «Таврія» присвятив черговий випуск програми «Епоха відродження» Великолепетиському району, ліквідованому в 2020 році як адміністративно-територіальне утворення, але «відновленого» в 2022-му російськими окупантами, які видали фейкове рішення про повернення на Херсонщині старого адміністративно-територіального устрою.

У випуску йшлося про роботу енергетиків, зокрема, про ремонт комунікацій, постраждалих в результаті бойових дій, про «українські обстріли цивільних об’єктів» і про життя людей похилого віку.

Авторка і ведуча програми, російська пропагандистка Анастасія Бабір (її екранний псевдонім на «Таврії» – Анастасія Владімірова), звинувачувала ЗСУ в обстрілах цивільної інфраструктури Великолепетиського району і розповідала, як місцеві енергетики, попри небезпеку, ремонтують мережі та як живуть люди похилого віку.

Якщо в багатьох інших програмах циклу «Епоха відродження» йшлося про бодай якесь економічне життя територій на окупованій частині Херсонщини, то стосовно Великолепетиського району авторка і ведуча програми обмежилися лише розповіддю про обстріли, енергетиків і пенсіонерів.

Не було згадок про економіку і в розмові ведучої з керівницею окупаційної адміністрації Великої Лепетихи Ольгою Барановською.

Ця розмова взагалі була дуже короткою, під час її Барановська лише стисло розповіла про стан соціальної сфери, не торкаючись інших аспектів життя району.  

У блоці програми про пенсіонерів зокрема йшлося і про російські пенсії, які начебто значно вищі за українські. Так, одна з мешканок Великої Лепетихи розповіла, що отримує щомісяця 18 тисяч рублів пенсії (приблизно 7 тисяч гривень), і це дозволяє їй непогано жити: купувати ліки і навіть ті продукти, які вона не могла дозволити собі до окупації.

Про нібито покращення життя розказує ще одна пенсіонерка з Великої Лепетихи.

Розповідає вона й про своїх знайомих, які, за її словами «живуть втричі краще», ніж до окупації.

Чому це неправда

Реальна ситуація у селищі Велика Лепетиха істотно відрізняється від того, що показує прокремлівський телеканал.

У селищі вже не видають ніяку соцдопомогу, а склади з гуманітаркою – порожні,каже мешканка Великої Лепетихи, яка зараз живе на підконтрольній Україні частині, але ми не називаємо ім’я та прізвище співрозмовниці, бо на окупованій території живуть її родичі.

Аналогічна ситуація і в інших населених пунктах. Як розповіли нам на умовах анонімності інші мешканці лівобережної частини Херсонщини, кількість гуманітарної допомоги, яку росіяни надають місцевим мешканцям, за останні три місяці істотно скоротилася, а десь зовсім зійшла на нуль.

Щодо пенсій, то деякі мешканці окупованої частини Херсонщини дійсно отримують 17-18 тисяч рублів. Але до цієї категорії, як розповідають інші мешканці лівобережжя, відносяться пенсіонери, які першими отримали російські паспорти і першими оформили окупантські виплати.

Моя мати зараз отримує 10 тисяч рублів пенсії при тому, що деякі її односельці, з якими вона працювала на одному підприємстві і які мають приблизно такий же стаж, – 17-18 тисяч. Бо вони отримали паспорти і оформили пенсії ще влітку 2022 року, а мати була вимушена це зробити в лютому 2023 році, коли росіяни запровадили на лівобережжі рубльову зону, і там вже було зовсім неможливо перевести в готівку кошти, які надходили на українські пенсійні картки,розповідає мешканка Херсона, родичі якої живуть в одному з сіл на лівобережжі.

За словами жінки, в 2022 році окупанти дуже швидко і відносно просто оформляли пенсії людям, які погоджувалися грати за їх правилами. В 2023-му, коли оформлювати пенсії стали ті, хто пішов на це від безвихіддя, процес значно ускладнився:

Таким людям, як моя мати, не зараховували частину стажу, вимагали оформлення деяких документів «за російськими стандартами», що було неможливо зробити, бо йшлося про документи, видані українськими інстанціями. Виникало враження, що це була «виховна робота»: людям, які пішли оформлювати пенсії лише в цьому році, дали зрозуміти, що для окупантів вони – «другий сорт», бо не виявили потрібної лояльності минулого року. В результаті в селі з’явилися «привілейовані» пенсіонери, але їх дуже небагато. До речі, пенсії у 17-18 тисяч рублів також нараховують літнім людям з родин, де є колаборанти.

Як зазначила наша співрозмовниця, навіть пенсія у 18 тисяч не забезпечить на окупованій території заможного життя:

Хоча окупанти і кажуть про контроль за цінами, але, якщо співставити ціни, на лівобережжі усе коштує приблизно втричі дорожче, ніж на неокупованій частині України. До того ж багато чого просто неможливо купити (деякі ліки, електроніку, побутову техніку, автозапчастини і товари для автомобілістів, деякі інші товари), і з сіл час від часу люди їздять в Крим. Зазвичай людина, яка їде щось купувати для себе, бере замовлення у інших мешканців. В таких випадках до вартості товару додається невелика сума «за клопіт». Тому життя на окупованих територіях дуже несолодке, що б росіяни не говорили про свою турботу про людей.  

Щодо частини програми, де йшлося про обстріли, то не можна не звернути увагу на те, що місцеві мешканці в жодному з коментарів, які давали ведучій, не звинувачували в обстрілах українців. Ці звинувачення звучали в авторському тексті. Прокремлівські пропагандисти дуже часто використовують такий прийом, коли йдеться про обстріли, а місцеві мешканці кажуть те, що не вписується в концепцію сюжету. Тоді залишають лише коментарі місцевих з констатаціями фактів, а все інше розповідає пропагандист.

У сюжеті також розповідалося про чимало самотніх людей похилого віку, які живуть в Великій Лепетисі, і причина їх самотності – від’їзд родичів. При цьому просто констатувався факт від’їзду без пояснень причин. Це – теж дуже популярний у прокремлівських пропагандистів прийом, коли вони просто про щось недоговорюють. У даному випадку не договорюють про те, що чимало мешканців Великої Лепетихи були змушені залишити селище через війну і російську окупацію.

Чому це важливо

Проросійські медіа, які позиціонують себе як херсонські, намагаються переконати свою аудиторію в тому, що окупація – це благо, і, зокрема, рівень життя на загарбаних територіях начебто значно вищий, ніж на неокупованій частині України.

Але реальна ситуація на окупованій частині області кардинально відрізняється від того, що намагаються показати пропагандисти. Великолепетиський район і до окупації не був процвітаючим і самодостатнім. А під час окупації, судячи з сюжету “Таврії”, справи там йдуть зовсім погано.   

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.        

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я