Зростання цін кримчани прямо пов’язують з початком повномасштабної війни рф проти України.

Справжньої мети вторгнення росії до України в окупованому Криму розуміють не всі. Це показало проведене колективом Європростір незалежне опитування окремих жителів окупованого Кримського півострова для з’ясування громадської думки відносно проведення країною-агресором на території України т.зв. «спеціальної воєнної операції» (далі – «СВО»). 

Значна частина опитаних підтримує проведення «СВО» та впевнена, що її цілями є (офіційно заявлені владою рф):

– т.зв. «денацифікація» і «демілітарізація» України; 

– недопущення вступу України в НАТО, загроза для росії з боку Альянсу внаслідок розширення його кордонів;

– недопущення розміщення в Україні ядерної зброї; 

– захист російськомовного населення, що проживають в ОРДЛО нібито від радикально налаштованих осіб, рухів та організацій в Україні.

Опитуваними відмічено, що між іншим «СВО» в Україні проводиться з метою:

– перерозподіл сфер впливу над територіями між США та рф;

– відстоювання національних інтересів рф на міжнародній арені;

– продемонструвати воєнну міць країнам Заходу та США у відповідь на існуючі зовнішні загрози з боку НАТО;- контроль над Україною, як прикордонною з Європою територією;

– не дати шансу українському народу на незалежність, самовизначення та самореалізацію. 

Частина опитаних вважає, що дійсні плани «СВО» до кінця не зрозумілі. Деяка частина з них висловлює впевненість у тому, що «СВО» не пов’язана із захистом «л/днр» – це лише привід для вторгнення, а визнання «республік» відбулось задовго до початку війни.

Слід зазначити, що Україну як державу майже не зазначають як ініціатора конфлікту. Проросійські мешканці загалом відмічають “винуватицею” українську владу (яку, за їх поглядами курирує США) та США, як повноцінний учасник конфлікту. З іншого боку – росію.

При цьому опитані звинувачують у конфлікті обидві сторони та впевнені, що такого розвитку подій можна було б уникнути мирним (дипломатичним) шляхом.

Деякі респонденти виражають занепокоєння щодо того, що звичайному мирному населенню рф доводиться нести тягар агресора, терпіти неприязнь з боку цивілізованого світу й виживати в умовах антиросійських санкцій. На їх думку, НАТО ніколи не погрожувало росії, а в Україні до початку «СВО» не було жодних ознак нацизму і русофобії.

Респонденти відмітили, що в результаті посилення антиросійських санкцій внаслідок «СВО» значно підвищились ціни на продукти харчування, ліки та побутову техніку, двічі збільшився курс російського рубля, відмічається низька оплата праці держслужбовцям, порушення логістики, закриття західних підприємств або повне призупинення їх діяльності в рф.

Загалом, щодо ситуації на ТОТ АРК місцевими жителями відмічається, що з 2014 року (після анексії країною-агресоркою півострова) спостерігається погіршення якості життя населення Криму, відсутність свободи слова і свободи вибору. З того часу російською владою активно ведеться пропаганда ідеології «русского мира», стосовно незгідних кримчан застосовуються жорсткі заходи, у т.ч. переслідування, залякування, ув’язнення і т.п., відмічається повна недовіра до правоохоронних органів рф.

Від початку «СВО» здійснюються утиски по відношенню до усіх незалежних ЗМІ, відбуваються порушення кримінальних справ за будь-якого роду мітинги, у яких проходить саме нагадування слова «війна».

На думку опитаних проведення «СВО» йде не по плану вищого керівництва рф: величезні втрати російської армії, антиросійські санкції, що призвели до скорочення бюджету рф, провал в «інформаційній війні». Разом з тим, переконані, що цілі «операції» будуть досягнуті, у результаті чого відбудеться входження Донбасу до складу рф; зміна української влади, внаслідок чого не виключається приєднання до росії і інших областей України (названі Харківська, Херсонська, Одеська, Запорізька, Миколаївська, Дніпропетровська області);  Україна і росія будуть державами-союзниками (у разі ведення “правильної політики” між рф і новою українською владою).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я