Унікальний музичний перформанс, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, відбувся пізно ввечері 15 травня просто неба у центрі Херсона.

«Вечір-реквієм «Пам’ятаємо» відбувся і, ми думаємо, виконав свою місію – через мистецтво, емоційно розказати про події, що сталися з кримськими татарами у 1944 році», – повідомили у пресслужбі “ГОГОЛЬFEST”.

У музичному перфомансі взяли участь Джамала, “ДахаБраха”, хореографічні кримськотатарські колективи «Еміне», «Далгалар», «Лялє» та барабанщики «Атеш».  

Переглянути повний запис вечора можна тут:

Захід організували благодійна організація «ККСЦ «Куреш» спільно з ГО «ГОГОЛЬFEST», Агенцією США з міжнародного розвитку USAID та за підтримки ГО «Нова генерація».

Зранку 15 травня у Херсоні співачка Джамала і актор та режисер Ахтем Сеїтаблаєв поклали квіти до першого на материковій частині України пам’ятного знаку «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року» та згадали історії власних родин.

Як відомо, депортація кримських татар був геноцидом, влаштованим радянською владою проти корінного населення Криму. Складовою частиною геноциду було насильницьке виселення кримськотатарського народу, здійснене впродовж 18-21 травня 1944 року. Етнічні чистки здійснювало відомство держбезпеки СССР за наказом Іосіфа Сталіна і постановою Державного комітету оборони СССР від 11 травня 1944 року.

Всього до віддалених регіонів СССР депортували 191 044 кримських татар, а за даними самоперепису, проведеному Національним рухом кримських татар – 423 100 осіб. Через геноцид з них загинуло від третини до приблизно половини всього депортованого народу.

День початку депортації, 18 травня 1944 року, є днем трауру в історії кримськотатарського народу і днем пам’яті в Україні. Радянська влада і особисто Іосіф Сталін прагнули знищити всі сліди присутності кримських татар, заборонивши етнонім “кримські татари” та влаштувавши масштабне перейменування всіх топонімів у Криму, пов’язаних з кримськими татарами.

Задля того, щоб виправдати геноцид, радянська влада звинуватила кримських татар у зраді під час Другої світової війни. Практика переписувати історію і звинувачувати людей і цілі народи у найабсурдніших речах була дуже поширеною як у радянські часи, так і в сучасній Росії.

За сукупністю кількості депортованих і загиблих, тривалості вигнання і завданій Криму шкоді кримські татари є найбільш постраждалим народом від дій радянської влади у ХХ столітті.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я