Тепер їх обіцяють побудувати в Херсоні, Миколаєві і Києві.

Замість Генічеська і Каховки побудувати нове житло для внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованого Криму та інших пільгових категорій громадян вирішили у Херсоні, Миколаєві та Києві. Про це йшлося під час зустрічі голови Херсонської облдержадміністрації Сергія Козиря з віцепрем’єр-міністром, міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексієм Резніковим 22 квітня.

Три тижні тому під час офіційного візиту президента України Володимира Зеленського до Турецької Республіки була підписана рамкова угода між двома країнами про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України. Угодою передбачається будівництво 500 квартир, з них 200 планується збудувати саме у Херсоні, – повідомив Олексій Резніков.

За словами Сергія Козиря, разом із делегацією з Туреччини вже оглянуті ділянки, де можливе будівництво житла. Він додав, що там планується також зведення супутньої інфраструктури.

За повідомленням пресслужби ХОДА, розпочати будівництво житла планується влітку цього року. Наразі розглядаються дві земельні ділянки під будівництво: в мікрорайоні “Острів” та “Таврійському”.

Також 200 квартир для кримських татар та пільговиків планують збудувати у Миколаєві і 100 — у Києві.

Нагадаємо, що раніше Сергій Козир заявляв про намір побудувати для переселенців з окупованого Криму новий житловий мікрорайон у Генічеську. Розглядалась також можливість зведення житла і в Каховці. У Генічеську навіть провели громадські слухання і почались роботи з виділення для нового мікрорайону земельної ділянки площею 4,5 га.

В лютому 2020 року була створена робоча група з будівництва на Херсонщині житла для внутрішньо переміщених осіб, а в березні 2020-го до її складу включили представників адміністрації житлового розвитку Туреччини. Під час візиту до нашої області заступник керівника цієї організації Орхан Юдже заявив, що заселення людей до новозбудованих на Херсонщині квартир планується навесні 2021 року.

Згодом стало зрозуміло, що всі ці наміри “зависли” у повітрі. За даними Центру журналістських розслідувань, це сталося з вини Офісу президента України.

Ідея побудувати новий мікрорайон для переселенців у Генічеську одразу викликала критичну реакцію. Адже в цьому місті відсутні великі підприємства і був ризик того, що майбутні нові жителі швидко поповнять лави безробітних або ж будуть змушені виїжджати до великих міст чи за кордон у пошуках заробітку.

За даними Генічеської райдержадміністрації, в Генічеську станом на 2020 рік було зареєстровано 2600 внутрішньо переміщених осіб, з яких понад 500 кримських татар.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я