Проблеми у жителів півострова наростають як сніговий ком”.

Фіктивні шлюби з першими-ліпшими чоловіками під час карантину змушені були укладати жительки тимчасово окупованого Росією Криму. Причиною цього виявились абсурдні заборони, які запровадила окупаційна влада українського півострова.

Через карантинні обмеження у людей виникла велика кількість проблем. Вони не можуть в’їхати або виїхати з Криму, тож їм доводиться вигадувати різні варіанти, аби обійти правила, запроваджені російською стороною. Приміром, дозвіл на в’їзд до півострова окупаційна влада надає родичам лише першої лінії спорідненості: батькам/дітям або чоловіку/дружині. Натомість рідні брати і сестри близькими родичами окупантами не вважаються, як би абсурдно це не виглядало. Та й загалом російська сторона тільки те й робить, що дедалі більше ускладнює процедуру в’їзду та виїзду з півострова, – розповів координатор південноукраїнського офісу громадської організації “КримSOS” Олексій Тільненко.

Попри те, що з моменту окупації Криму пройшло вже більше 7 років, потреби в допомозі для жителів півострова на материковій Україні менше не стало. З кожним роком збільшується й кількість звернень до “КримSOS” — організації, створеної кримчанами в якості волонтерської ініціативи у соцмережах 27 лютого 2014 року. Першим її завданням було надання оперативної та перевіреної інформації про тодішню ситуацію в автономії.

Поступово сфера діяльності “КримSOS” розширилась: організація почала надавати екстрену допомогу внутрішньо переміщеним особам, займатися питаннями окупованого Криму та східних регіонів України.

Звісно, характер звернень до нас за останні роки істотно змінився. Якщо в перші роки окупації півострова до нас багато зверталось людей, які потребували негайної допомоги, то тепер здебільшого їх цікавить первинна та вторинна правова допомога. Оскільки окупація триває і окупаційна влада робить усе, щоб ускладнити життя людей, проблеми, з якими їм доводиться стикатися на півострові наростають як сніговий ком. Найбільш поширеною є потреба людей в оновленні або отриманні якихось документів українського зразка, отриманні достовірної інформації про порядок перетину адміністративної межі з материковою Україною. Нерідко таку допомогу люди можуть отримати — звісно, небезоплатно — у різноманітних посередників, які наживаються на цих труднощах, але не дають жодних гарантій. Найкращий же варіант — звернутися до нашої організації або представників державної влади, які займаються кримськими питаннями. Наприклад, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або офісу Постійного представника президента України в АР Крим, – порадив Олексій Тільненко.

За його словами, кількість звернень до “КримSOS” зростає з кожним роком. Єдиним виключенням став 2020-й, коли через запровадження карантину люди були змушені звертатись здебільшого дистанційно.

В “КримSOS” нагадують, що звертатись до них можна будь-яким зручним способом: по скайпу, електронною поштою, вайбером, телефоном або особисто у Херсоні або Києві.

Контакти організації “КримSOS”: help@krymsos.com (для переселенців)
Офіс в Херсоні:

Будні дні: особистий прийом в офісі і Viber консультація з 11: 00-16: 00.
Консультації по телефону: 9:00 – 11:00 та 16:00 — 18:00

Телефон: (095) 277-53-55 (мобільний та Viber)

Адреса: пров. Успенский (кол. Спартаківській), 40

Офіс у Києві:

Телефони: (063) 073-16-19, (095) 031-53-97, (096) 684-88-47

Адреса: вул. Німецька, 3 (стара назва – Тельмана), Київ, Україна, 03150

Для юридичних консультацій кримчан у Криму

Обліковий запис Skype: krymsos_legal

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я