Надумавши незаконно проводити свої засідання в закритому режимі, депутати і посадовці тут же порушили своє ж рішення.

Новокаховська міськрада 18 березня вирішила проводити свої пленарні засідання в закритому режимі. Після голосування за це питання міський голова Володимир Коваленко попросив усіх журналістів та присутніх залишити залу засідань.

Перед цим посадовці міськради намагались не допустити журналістів на спільне засідання депутатських комісій. Проте пояснити, на підставі чого вони це роблять, чиновники не змогли.

Жодних пояснень такій сверхсекретності не містило й оприлюднене пізніше рішення міськради. Крім відсилки на регламент міської ради, який дає право в разі необхідності проводити сесії в закритому режимі. Тобто, «не гласно, без трансляції онлайн і без публікації її рішень у ЗМІ». До документів з обмеженим доступом міськрада зобов’язана віднести і протокол закритого засідання сесії. Все це вказано в регламенті.

 

фрагмент регламенту Новокаховської міської ради

Щоправда, одразу ж після виставлення журналістів, сесія міськради почала транслюватись в онлайн-режимі. Також депутати дозволили залишити увімкнений диктофон в залі редакторці комунальної газети «Говорить Нова Каховка» Вікторії Деркач. Народні обранці, не встигнув прийняти рішення про закриту сесію, тут же самі ж почали його порушувати.

Як пояснив міський голова, автором ініціативи проводити сесії в закритому режимі був він сам.

– В Україні зараз це загальноприйнятна практика. Давайте не тільки сьогоднішню, а й наступну сесію міськради проводити закритими, – запропонував депутатам Володимир Коваленко.

Як з’ясувалось, закриту сесію місцеві народні обранці вирішили провести задля того, щоб виділити з місцевого бюджету 3 млн. грн., що саме по собі є грубим порушенням законодавства. З цієї суми 1 млн. грн. піде до резервного фонду на випадок загострення ситуації з поширенням коронавірусу. 400 тис. грн. спрямують на придбання засобів індивідуального захисту та медикаментів для працівників лікарні. 945 тис. грн. підуть на придбання двох апаратів штучної вентиляції легень, а 645 тис. грн. на виплату зарплати лікарям. Як пояснив Володимир Коваленко, саме стільки їм не вистачає на зарплати в першому кварталі.

В кулуарах сесії деякі депутати і посадовці міськради пояснювали необхідність проведення закритих від сторонніх очей засідань обмеженнями, запровадженими урядом через карантин. Однак ніяких обмежень для діяльності органів місцевого самоврядування і про потребу проведення закритих сесій в постановах уряду і законах України не йдеться. Відсутні будь-які обмеження й для діяльності журналістів.

За словами юриста Інституту масової інформації Алі Сафарова, обидві постанови Кабінету Міністрів про запобігання поширенню коронавірусу передбачають запровадження карантину та інших заходів для запобігання поширенню небезпечної хвороби. Також, відповідно до Закону “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, органи місцевого самоврядування уповноважені ухвалювати рішення, спрямовані на запобігання епідемії, забезпечення захисту населення від поширення небезпечних хвороб.

– Однак такі рішення мають ухвалюватися за встановленою законом процедурою, з належним оприлюдненням відповідно до вимог Конституції і законів України. Ухвалення ж з голосу рішення про видалення журналістів, які були присутніми під час відкритого заходу Новокаховської міськради, не має на меті гарантування епідеміологічної безпеки (адже присутність осіб уже створила можливість передання хвороби в залі) і не відповідає встановленому законом порядку. Таким чином, тут має місце не впровадження заходів карантину, а протиправне втаємничення інформації з відкритим доступом і перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, – прокоментував Алі Сафаров.

Світлини автора.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я