Виноробна галузь після незаконної анексії Криму знаходиться на межі виживання. До такого висновку можна прийти, ознайомившись із статею The Economist «Біди виноробів в окупованому Криму».

Російські окупанти після захоплення Криму в 2014 році серед перших активів в процесі так званої «націоналізації» прибрали до рук виноробні «Новий світ» і «Массандра». Москва навіть надала їм певні субсидії, повідомляє The Economist. Однак потім з’ясувалося, що експорт вина з санкційного Криму неможливий, а ринок РФ хоч і великий, але кримське вино на ньому не затребуване – російському споживачеві більш звичні пиво і міцний алкоголь.

Кредити виноробам отримати стало дуже важко, оскільки окупований Крим обслуговують лише два банки. Економічний тиск Заходу на Росію підвищує ціну кримського вина на 15-20%.

Дійшло до того, що вино нема у що розливати. Після анексії головним джерелом склотари для кримських виробників стали два російські заводи. Потужностей одного з них недостатньо, а другий нещодавно скасував кримські контракти, щоб самому не потрапити під західні санкції.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я