На окупованому півострові залишається невирішеним питання повноцінного електропостачання. Проте тривалі відключення світла у більшості з місцевих жителів негативних емоцій не викликають.

 

Пенсіонерка Наталія з Ялти на питання про регулярні відключення електроенергії відповідає оптимістично: “Нічого страшного в цьому нема. Завдяки цим відключенням ми хоч спілкуватися стали більше. То у мене на кухні при свічках збираємося з сусідками, то я йду до них у гості. Ми раніше й не таке переживали. А це все дрібниці”, – весело відповідає жінка.

 

Українське світло Криму “не потрібно”

 

Питання енергопостачання у Криму постало з перших днів збройної окупації півострова наприкінці лютого — на початку березня 2014 року. Дії “зелених чоловічків”, численних “козаків” і представників “самооборони” одразу ж натякали на те, що півострову, який “повернулся в родную гавань” ані світла, ані водопостачання, ані взагалі чогось іншого від України не потрібно. Свідченням цього були збройні захоплення об’єктів Північно-Кримського каналу, електроенергетики, через що припинення постачання ресурсів на півострів стало лише питанням часу.

 

Тим не менш, окупаційна кримська влада виявилася до цього неготовою. Про це засвідчило перше призупинення подачі електроенергії з материкової України внаслідок підриву опор електромереж на території Херсонської області 21 листопада 2015 року. Тоді без світла опинилась більша частина півострова, а місцеві жителі почали звикати до шуму електрогенераторів і закупати свічки та ліхтарі.

 

В червні-грудні 2014 року обсяги переданої електроенергії з оптового ринку електроенергії України в Крим склали 3032963945 кВт-г. У 2015 році — 5004111762 кВт-г. А починаючи з 31 грудня 2015 р. по теперішній час передача електроенергії з материкової частини об’єднаної енергетичної системи України в Кримську ЕС ДП “НЕК “Укренерго” не здійснюється, – стверджує заступник директора з оперативного керування державного підприємста “Національна енергетична компанія “Укренерго” Віталій Зайченко. За його словами, після набрання чинності постанови Кабміну №148 “Про особливості регулювання відносин у сфері електроенергетики на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя” від 7 травня 2014 року, для постачання до півострова електроенергія з 1 червня 2014 р. закуповувалась ДПЗД “Укрінтеренерго” на оптовому ринку електроенергії України відповідно до укладених договорів.

 

– Постановою передбачалося, що підприємство, яке здійснює централізоване диспетчерське управління об’єднаною енергетичною системою України і передачу електроенергії магістральними та міждержавними електромережами (ДП “НЕК “Укренерго”) веде окремий облік електроенергії у точках її купівлі-продажу (сальдо перетоків електроенергії), що закуповується відповідно до погодженого договору купівлі-продажу електроенергії для її подальшого продажу електропередавальним підприємствам, що провадять діяльність на тимчасово окупованій території у точках її купівлі-продажу. А саме – договору між оптовим постачальником і ДПЗД “Укрінтеренерго”, – додав Віталій Зайченко.

 

Електрообігрівачі і праски “поза законом”

 

Дізнатися про енергозабезпечення півострова в самому Криму у представників окупаційної влади майже неможливо. Нечисленними джерелами даної інформації можуть бути публікації в місцевих ЗМІ, дискусії на онлайн-форумах і виступи посадовців, які можуть знати про реальний стан ситуації в кримській енергетиці.

 

Про те, що пишатися тут особливо нічим подеколи визнають самі місцеві політики. Так, про жахливий стан кримської енергетики нещодавно написав на своїй сторінці у Фейсбуці “депутат від Криму” в Госдумі Російської Федерації Михайло Шеремет. “Кримська енергосистема поки ще недостатньо сильна, аби пройти зимовий період на “п’ятірку”. Знадобляться віїрні відключення енергії для низки об’єктів, графік яких узгоджений і оприлюднений “Крименерго” в медіа. Чого гріха таїти: кримська енергетика, котра дісталася нам у спадок — у жахливому стані. Дива, як відомо, не буває. Неможливо за один рік вирішити проблеми об’єктів, фактично кинутих напризволяще протягом 20 років”, – зазначив Михайло Шеремет.

 

За словами депутатів, відключення не повинні зачепати життєво важливі об’єкти і населення півострова. Трохи раніше заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов повідомляв, що на півострові лише половина об’єктів електроенергетики була підготовлена до зими, тож півострів був включений до переліку “російських” регіонів з найбільшими ризиками порушення енергопостачання.

 

Офіційні місцеві медіа регулярно заспокоюють населення: мовляв, “ситуація на півострові знаходиться під цілковитим контролем міністерства енергетики РФ, Ростхехнадзору, МНС, ОАО “СО ЕЭС”, а також урядової комісії з забезпечення безпеки електропостачання”.

 

Проте, з обіцяним “контролем” відбувається щось не те. В зимовий період в кримських газетах періодично закликали місцевих жителів відмовитись від використання електроприладів у вечірні і ранкові часи. На початку лютого ц.р. в ефірі телеканалу “Крим 24” про це заявив генеральний директор “державного унітарного підприємства “Крименерго” Віктор Плакіда.  За його словами, якщо кожен двохсотий кримчанин відключить хоча б одну лампочку в 100 Вт, це вивільнить потужність близько 1 МВт. Він також закликав не включати різні електроприбори в години пік, а саме між 17.00 та 21.00. “Навіть один прибор для нас відчутний, тим більше якщо це бойлер або котел”, – додав він.

 

Для жителів Ялти минула зима починалась з закликів економити елетроенергію. Проте тут населення просили дотримуватись режиму економії не лише у вечірній час, а й вранці — з 7:30 до 9:00. Як розповів начальник “ДУП РК “ “Крименерго” в Ялті Костянтин Лаєнко, в зазначений період часу доводилось запускати в роботу автономні резервні джерела живлення, а саме — дуже дорогі дизельні генератори, за допомогою яких “влада” намагалася перекрити дефіцит і знизити енергоспоживання в мережі. Особливо Лаєнко закликав не використовувати в години пік енергоємні побутові прилади — бойлери, праски, кондиціонери, електроплити, електрообігрівачі. “А додатковий обігрів приміщень, якщо в цьому є потреба, перенести на нічний час, коли навантаження в мережі мінімальне”, – додав він.

 

Окреме звернення стосувалось місцевих підприємців — власників і користувачів торговельних об’єктів, закладів громадського харчування та побутових послуг. Причому, ялтинських енергетиків у даному питанні підтримувала також і “влада” міста. “Враховуючи стан електромереж Ялтинського регіону, їх зношеність та  збільшену у зв’язку з настанням холодів навантаженість на наші мережі, не виключені перебої з електроенергією. Тому наше завдання – підійти раціонально до питання використання електрики. Особливо це стосується роботи торговельних об’єктів, вуличного освітлення, зовнішньої реклами. Можливо, десь необхідно включити режим економії, аби не ускладнювати ситуацію”, – відзначив “голова адміністрації Ялти” Андрій Ростенко.

 

Втім, бажаних результатів ці заклики і застереження не мали. Невдовзі ялтинське “керівництво” змушене було визнати, що місцева філія “Крименерго” не дотримується заявлених графіків планових відключень електроенергії в районах міста. “В нашому регіоні тривають відключення електроенегії — як планові, так і аварійні. І хоча всі графіки планових відключень доводяться до відома місцевих жителів, вони не завжди дотримуються. Через це люди не можуть зорієнтуватися і заздалегідь підготуватися до відсутності електрики. Наприклад, попереджали, що будуть відключати світло з 8:00 до 12:00, наші депутати поставили цю інформацію до відома виборцям, але світло виключили о 7:30. Що про нас подумають люди?” – зазначив “голова” Ялтинської міськради Роман Деркач.

 

Люди — до одного місця

 

Проте, що Москва взагалі не думала про кримчан, коли окуповувала, а згодом і анексувала півострів, свідчать численні проблеми, з якими стикнувся Крим після “кримської весни”. Катастрофічна нестача поливної води в степових північних зонах півострова, блокування транспортної інфраструктури з “великою землею”, нестача електроенергії — лише частина цих проблем. Вирішувати їх зобов’язана саме окупаційна влада. Власне, до цього закликали і найбільш активні учасники окупації півострова в березні 2014 року, які стверджували, що ніяких благ з захопленої “жидобендерівською хунтою” України їм більше не потрібно.

 

Проте вже перші серйозні відключення постачання електроенергії наприкінці 2015-го призвели до масових блекаутів по всьому півострову. Навіть через рік після тих подій московська влада не спромоглася в повній мірі вирішити цю проблему. Так, енергоміст, який поспіхом почали зводити з боку російського Краснодарського краю, за офіційною інформацією міг дати Криму лише 800 мегаватт електроенергії, тоді як пікове споживання під час холодів, становить 1350 мегаватт. Нестача електроенергії призводить до аварійних відключень світла практично у всіх регіонах півострова.

 

В першу чергу від байдужості Кремля страждали сільські жителі. “У селян є вибір з опаленням будинків — можна включити електроопалення і використовувати електроенергію, а можна розтопити піч вуглем або дровами. Я розумію, що це незручно і некомфортно. Ми проїжджали селами і бачили, що з труб там не йшов дим. Відповідно, йде підвищене споживання електроенергії, а мережі зовсім не розраховані на таке споживання”, – зауважила “міністр палива і енергетики Криму” Світлана Бородуліна.

 

“Стабільною, але дещо напруженою” назвав ситуацію з електроенергією в Криму в зимовий період і “голова Криму” Сергій Аксенов. “Треба, щоб “Крименерго” прояснило, який стан з подачею електроенергії житловому фонду, з наявністю графіків, і пояснили людям, що їм робити при перепадах напруги, та як йде робота там, де відключення відбуваються з вини аварій. Зрозуміло, що мережі старі, зношені, але потрібно, щоб була швидка реакція, – зазначив він. – Звертаю увагу, що на аварійні відключення повинні реагувати в першу чергу керівники районних і міських підрозділів “Крименерго”. Але поки вони цю роботу переклали на нас. Хочуть, аби ми за них попрацювали. Так, ми зобов’язані відповідати за постачання електроенергії населенню, комерційним підприємствам, однак слід щоб наші колеги теж до цієї роботи долучилися”.

 

Повністю вирішити проблему електопостачання в Криму, нинішня влада Криму обіцяєлише до 2020 року. Саме тоді півострів зможе отримувати 2,6 гегаватта електроенергії. Втім, нині навіть потужності діючого енергомоста не задовольняють усіх потреб окупованої території. Дефіцит в енергосистемі тут досягає 100 мВт.

 

– Електроенергії буде достатньо лише в тому випадку, якщо ми розумно нею розпоряджатимемося. Так, крупні торговельні центри півострова за домовленістю з нами переходять на резервні джерела постачання, це роблять також готельні комплекси в центрі Сімферополя. Ми вдячні підприємцям і комерсантам, які з розумінням ставляться до цієї проблеми, дефіциту потужності, і теж переходять на знижений режим споживання або включають генератори”, – зазначив “директор “Крименерго” Віктор Плакіда.

 

Цікаво, що далеко не всі кримчани готові спокійно терпіти відсуність світла. За словами “віце-прем’єра Криму” Лариси Опанасюк, на гарячу лінію “Ради міністрів” автономної республіки надходять скарги людей на перебої з електропостачанням. Зокрема, про цю проблему інформували жителі сіл Сімферопольського району, населених пунктів Ленінського району, жителі садових товариств. І це лише те, що стосується жителів прилеглих до столиці АР Крим територій. Надходили також непоодинокі скарги від людей про низьку напругу в мережі. За словами Плакіди, для вирішення даної проблеми, приміром, в Симферопольському районі необхідно зробити лінію протяжністю біля 2 км. В інших же житлових масивах Симферополя, як каже “керівник” “Крименерго” перебої пов’язані з пошкодженням запобіжників. “Вечірні рейди показали, що є споживачі, які перевантажують запобіжники”, – уточнив він.

 

Світло стає золотим

 

Деякі проросійські ЗМІ не упускають можливості повідомити про “страшні” підвищення тарифів на електроенергію в Україні. Проте навіть нинішні розцінки на світло, після останнього подорожчання (з 1 березня ц. р.) у нас усе одно залишаються значно нижчими, ніж в Росії.

 

Так, в Україні перші 100 кВт-год для населення на місяць коштують відтепер 90 копійок/кВт-год. і 1,68 грн./кВт-год. – якщо показник вище. На окупованому ж півострові постановою “правління державного комітету по цінах і тарифах Республіки Крим” з 1 січня ц. р. для жителів міста прийняті наступні тарифи: 2,04 російських рублі за кВт-год при обсязі споживання до 150 кВт-год на місяць і 2,55 руб. при обсязі від 150 до 600 кВт-год на місяць. З 1 липня в Криму анонсовано чергове подорожчання.

 

Навряд чи воно буде останнім. Адже в материковій Росії розцінки на електроенергію значно дорожчі ніж в окупованому Криму або іншій території України. Так, в Санкт-Петербурзі, за інформацією підприємства “Петроелектрозбут” стандартний тариф для міського населення зі стандартними газовими плитами становить 4,12 руб/кВт-год (приблизно 2 гривні).

 

Окупаційна влада півострова не приховує свої плани щодо поступового підвищення тарифів на всі комунальні послуги, електренергію, транспорт до рівня загальноросійських. Це означає, що у короткостроковій перспективі кримчан очікує ще не одне подорожчання цін на енергоресурси та комунальні послуги. За “кримську весну” доведеться платити. І платити за дуже високою ціною.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я