Самопроголошений губернатор Херсонської області Володимир Сальдо в інтерв’ю російському медіа розповів про нібито несправедливий розподіл між регіонами України грошей з держбюджету на користь західних областей – пише херсонське видання МОСТ.

Що кажуть окупанти

Нещодавно самопроголошений губернатор Херсонської області Володимир Сальдо дав інтерв’ю російському медіа «Комсомольська правда», в якому згадав неправдиву інформацію про начебто наявний в Україні дисбаланс в розподілі коштів держбюджету, коли західні регіони країни отримували значно більше коштів, ніж інші.

Український режим залишав це все (потреби південних регіонів, – авт.) на вторинному фінансуванні, і здебільшого кошти йшли до західних регіонів. І навіть коли влада була наша, коли президентом був Янукович, все одно більша частина бюджетних коштів йшла на розвиток західних областей. Втім, несправедливо розподілялися кошти бюджету. Тому південні області відставили у розвитку. І дороги у нас були погані, і газопостачання залишилося на рівні ще допотопному,сказав Володимир Сальдо.

Про начебто несправедливий розподіл бюджетних коштів він сказав, відповідаючи на запитання про те, чому на лівобережній частині Херсонщини дуже багато негазифікованих населених пунктів. Саме дуже недостатньою увагою до Херсонщини з боку державної влади і пояснив Сальдо відсутність газифікації у великій кількості сіл і селищ на окупованій частині області.  

Говорячи про теперішню ситуацію, окупаційний губернатор заявив, що росіяни начебто так піклуються про Херсонську область, як Україна не піклувалася ніколи:

А зараз саме зараз люди бачать, наскільки багато Росія вкладає коштів, технологічних можливостей у відновлення свого господарства. Є розрахована на два роки програма будівництва газорозподільних мереж по всій території Херсонської області. Нині вже ситуація докорінно змінилася на краще.

Володимир Сальдо стверджує, що політика окупантів сприяє збільшенню кількості їхніх прихильників на загарбаній росіянами частині Херсонської області.

Чому це неправда

За словами експертки Херсонського відділення Асоціації міст України (АМУ) з питань бюджету та фінансів, а в минулому – співробітниці фінансового управління Херсонської ОДА Марії Кривецької, твердження про несправедливий розподіл коштів держбюджету на користь західних регіонів України – не відповідає дійсності.

Західні регіоні ніколи не отримували якісь надмірні кошти з державного бюджету. Якщо і був якийсь несправедливий розподіл коштів, то на користь Дніпропетровської області за часів президентства Леоніда Кучми і на користь Донецької області, коли до влади прийшли представники цього регіону (Віктор Янукович, Микола Азаров та інші). Звісно, зараз вже немає доступу до документів про розподіл коштів держбюджету у минулі роки. Але я не пригадую, щоб західні області мали якісь преференції.

Щодо газифікації, як розповіла Марія Кривецька, будівництво газопроводів великого тиску (магістральних) і середнього тиску (між населеними пунктами) фінансувалося здебільшого з державного бюджету. А газопроводи низького тиску зазвичай споруджувалися коштом місцевих мешканців, які для цього створювали кооперативи або брали участь в програмі пільгового кредитування «Власний дім», де були передбачені кошти на такі цілі.

Як розповіла виконавча директорка Херсонського відділення АМУ Лариса Оленковська, твердження про начебто надмірне фінансування з держбюджету західних регіонів України – міф, який ще під час президентства Віктора Ющенка вигадали для розколу України, ймовірно, російські політтехнологи, які обслуговували Партію регіонів:

Західноукраїнські регіони ніколи не були привілейованими. Твердження про якесь додаткове фінансування цих областей – вигадка.

Щодо газифікації населених пунктів на лівобережній частині Херсонської області, то, за словами Лариси Оленковської, проблеми, які є там зараз, спричинені не відсутністю фінансування, а іншими чинниками:

Щоб повноцінно газифікувати лівобережну частину Херсонщини, потрібно збудувати газопровід високого тиску, який проходив би через Дніпро. І в радянські часи, і в теперішній час це вважалося недоцільним, бо потребувало величезного фінансування і величезної кількості інших ресурсів. Був намір використовувати для житлово-комунального господарства лівобережжя області газ з кримських родовищ. Вони розвідані, але серйозну здобич там так і не почали. Я думаю, що не останню роль в цьому саботажі зіграли росіяни, які задіяли корупційні механізми. Бо саме росіяни були дуже зацікавлені у якомога менших обсягах власного газовидобування в Україні і у якомога більшому імпорті російського газу.

Лариса Оленковська розповіла, що після окупації Криму в 2014 році був намір перевести більшість населених пунктів на лівобережній частині Херсонщини на електроопалення:

Як депутатка Херсонської облради двох скликань я брала участь в багатьох заходах на цю тему і знаю, що протягом кількох років на лівобережжі вдосконалювалася система електропостачання: оновлювалися мережі, будувалися підстанції, розвивалася «зелена» енергетика (сонячні і вітрові електростанції). Електроопалення – значно кращій варіант, ніж газове опалення, і з економічної, і з безпекової точок зору. Якби не російське вторгнення і не окупація, можливо, Херсонщина вже мала б настільки розвинену систему електропостачання, що це дозволило б перевести на електроопалення усі негазифіковані населені пункти лівобережжя.  

Про намір росіян будувати на окупованій частині Херсонщини газорозподільчі комунікації Оленковська висловилася досить негативно:

Такий намір вкотре підтверджує, що Росія – держава-ретроград, для якої можливість кудись продати ще трохи газу значно важливіша за прогрес і безпеку людей. Зараз в цивілізованому світі природний газ використовують переважно для виробництва електроенергії і як сировину для хімічної промисловості. Опалювати газом – злочинно нераціональний підхід до його використання.

Чому це важливо

Російські окупанти намагаються показати, як вони турбуються про мешканців Херсонської області. Але дуже часто турботою про цивільне населення росіяни прикривають реалізацію власних інтересів. Наприклад, таких, як створення залежності лівобережної частини Херсонщини від російського газу.

Для того, щоб ця удавана турбота виглядала більш переконливою, росіяни та їх ставленики в Херсонській області, не соромлячись, використовують пропагандистські міфи. Навіть такі, які створені вже багато років тому.

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.     

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я