Хто ми?

ГО “Європростір” – громадська організація, що складається з журналістів і громадських активістів. Наша мета — деокупація Криму і захоплених Росією регіонів Донецької і Луганської областей. Наша діяльність спрямована на висвітлення незаконності окупації українських територій, репресивної політики Російської Федерації в окупованих регіонах України і інших країн, а також порушень прав людини на цих територіях, захист інтересів громади, протидія проявам корупції шляхом проведення та оприлюднення суспільно важливої інформації.

Медіа клуб громадського діалогу “Європростір” створена восени 2015 року. Ми докладаємо зусилля для співпраці і взаємовпливу між громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування, державними установами, владними та бізнесовими структурами.

Займаємося організацією і проведенням культурних заходів, робимо свій внесок у формування мистецького середовища в регіоні, розвиток і підтримку урбаністичних процесів перетворення міст.

Місія організації – Інформуємо, об’єднуємо, пропонуємо діалог заради розвитку громад південного регіону України”. Ми віримо, що наша діяльність може покращити доступ людей до об’єктивної професійної та якісної інформації і сприяти розвитку громадянського суспільства в Україні.

За час діяльності нашої організації нами була підготовлена низка резонансних журналістських розслідувань, які мали розголос не лише в Україні, а й далеко за її межами. Приміром, англомовну версію одного з наших матеріалів про МН17 поширив у своєму Твіттері екс-президент Естонії Тоомас Гендрік:

Саме наша команда першою оприлюднила ім’я і адресу причетного до загибелі Боїнга МН17 “Хмурого”.

Наслідком цього стала поява й інших матеріалів на цю тему.

Серед інших наших резонансних матеріалів:

Еноты вручили «черную метку» СДД Суркова. Идет подготовка к гражданской войне в России

Северный ветер в июне: ЧВК Суркова готовят резервы наемников СДД для обострения на Донбассе

Аннексия Крыма и война на Донбассе: опознан куратор террористов «ДНР» из ГРУ РФ

Зачем Суркову частная армия: СДД как резерв Росгвардии

Записки «Абвера» из СДД: контрабанда угля, «Восток» ради Ахметова и секреты «Хмурого»

«Пиджак»-террорист. Очередной свидетель в деле сбитого «Боинга» MH17

ФСБ изолирует и зачищает свидетелей по делу МН17: арест полковника ГРУ РФ Геранина.

Деякі інші матеріали нашої організації:

Також ми є авторами першої туристичної карти Нової Каховки.

Були ініціаторами встановлення пам’ятного знаку в парку ім. С. Фалдзинського у Новій Каховці,

проводили екологічні ініціативи і у 2016 році у Каховському районі реалізували проект “Правова допомога доступна всім” спільно з Каховським місцевим центром з надання юбезоплатної вторинної правової допомоги і Британської Ради.

Цінності нашої організації

  • Єдність в підтримці соборної і незалежної України.
  • Дотримання норм етичного кодексу журналістів України.
  • Ми поважаємо права людини, визнаємо моральні цінності, звичаї, традиції і культуру кожного громадянина, якщо вони не суперечать Конституції України.
  • Ми є вільною і політично незалежною організацією.
  • Ми чесні і правдиві у співпраці з донорами, колегами, співробітниками, партнерами, державою та суспільством.
  • В нашій організації створені умови, що виключають конфлікт інтересів і корупційні ризики.
  • Демократія.
  • Рівність.
  • Відсутність дискримінації.
  • Чесність.
  • Розмаїття.
  • Інклюзія.
  • Толерантність.
  • Відкритість.
  • Концепція win-win.

Яким був для нас 2018 рік

Слово керівника ГО “Європростір” Олега Батуріна

У 2018 році Україна продовжила жити в умовах окупації Російською Федерацією Крима та окремих регіонів Луганської і Донецької областей. Війна дотепер впливає на життя не лише окупованих регіонів, а й територій, межуючих з ними — Херсонську область, області східної частини України та всю країну в цілому. На п’ятий рік від початку військової агресії Росії проти нашої держави окупація і бойові дії продовжують впливати на наше повсякденне життя.

В таких непростих умовах перед усім українським суспільством актуальними залишаються питання збереження територіальної цілосності нашої країни, втілення реформ в усіх сферах, євроінтеграція, боротьба з корупцією і відхід від популізму. Виклики перед державою стоять величезні. Саме тому для нас особливо важливою залишається діяльність громадськіх організацій і журналістів.

З самого початку нашої діяльності основним ми поставили перед собою завдання — усіма доступними для журналістів способами боротися з ворогами України — окупантами, які захопили Крим, частину Луганської і Донецької областей та тримають тамтешніх жителів у заручниках, корупціонерами, брехливими чиновниками і політиками, а також усіма, хто своїми діями піддає сумніву соборність , незалежність і територіальну цілісність України. Ми всіляко прагнемо своєю роботою пришвидшити перемогу нашої Батьківщини над ворогом і надалі докладатимемо для цього всіх зусиль.

Через цю спрямованість у роботі нашої організації ми не можемо оприлюднити імена деяких членів нашої організації і волонтерів, які допомагають у нашій роботі. Віримо, що наші читачі, партнери і колеги поставляться до цього з розумінням.

Проте ми не обмежуємося журналістською діяльністю і намагаємось докладати максимум зусиль для співпраці і взаємовпливу між іншими громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування, державними установами, владними та бізнесовими структурами. Серед напрямків нашої роботи – організація і проведення культурних заходів. Ми пишаємось своїм внеском у формування мистецького середовища на півдні України, а також розвиток і підтримку урбаністичних процесів перетворення міст.

Структура управління організації і роль в організації

Органами управління ГО “Європростір” є:

  • Загальні збори членів організації.
  • Правління організації, до якого входять Олег Батурін, Наталія Камишева, Світлана Ботченко.
  • Голова організації — Олег Батурін.

Нині організація нараховує 9 членів, а також 4 волонтерів. Серед них є 6 журналістів і журналістів-волонтерів, які займаються підготовкою матеріалів і журналістських розслідувань.

Яким був для нас 2018 рік

Як журналісти ми зробили:

  1. Ми досліджували декларації чиновників, депутатів і правоохоронців у рамках великого національного проекту Інтерньюз Україна і Центру журналістських розслідувань “Том 14”. Усі ці матеріали викликали резонанс. Найрезонанснішим виявився цей: 

  2. Досліджували проведення виборів Президента Росії в окупованому Криму. Цій темі була присвячена серія журналістських розслідувань і репортаж з Криму, з місць проведення “виборів”. Наші світлини з окупованих територій розійшлися мережею і передруковувалися в інших медіа.

  3. Продовжували досліджувати екологічну ситуацію на півночі Криму навколо підприємства “Кримський титан”, за якою ми уважно стежимо з 2015 року.

  4. Досліджували факти розбазарювання коштів з бюджету Каховки. Один із найбільш резонансних матеріалів на цю тему спричинив подання проти нас позову про захист честі, гідності і ділової репутації з боку одного з фігурантів розслідування — депутата Херсонської обласної ради від “Опозиційного блоку” Павла Філіпчука. 1 лютого 2019 року Каховський міськрайонний суд виніс рішення на користь авторів розслідування. Проте станом на 18 лютого 2019 року рішення ще не набрало законної сили.

  5. Вперше наша організація почала співпрацювати з організацією Open Media Hub. Ми реалізували проект “Гроші на межі”, в рамках якого підготували 5 журналістських розслідувань про використання бюджетних коштів в районах Херсонської області, що межують з окупованим Кримом — Генічеському, Скадовському, Чаплинському, Каланчацькому і Новотроїцькому. Також восени 2018 року члени нашої організації побували у Вірменії і підготували кілька репортажів для всеукраїнського видання LB.ua про зміни, що відбувались у цій країні після “бархатної революції”. 

  6. Допомагали у проведенні журналістських розслідувань нашим колегам в Україні, Нідерландах і інших країнах. Зокрема, великий резонанс мав матеріал “Радіо Свобода”, який грунтувався на розслідуванні нашої організації щодо причетності до трагедії MH17 кадрового російського військового Сєргєя Дубінского.

    Катастрофа MH17: Наші коментарі Радіо Свобода

  7. Ми досліджували досвід Естонії втілення реформ завдяки співпраці з Естонським центром східного партнерства. Підготовлені нами матеріали були визнані в числі найкращих, і їх автора було запрошено до навчального візиту до Брюсселю в січні 2019 року.

А як громадські активісти зробили це:

1. Провели 8 березня 2018 року в Каховці і Новій Каховці інтерактивні заходи проти гендерної нерівності. 

ГО “Європростір” 8 березня провела акцію проти гендерної нерівності у Новій Каховці

2. Провели покази і дискусії в рамках Мандрівного всеукраїнського фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA

3. Представники нашої організації увійшли до громадської ради при виконавчих комітетах Новокаховської і Каховської міських рад. Для нас це стало додатковою можливістю впливати на якісні зміни в наших громадах. Через цей діалог ми намагаємось боротися з корупцією і непрозорістю дій органів місцевого самоврядування.

4. Провели 7 квітня у Новій Каховці фестиваль експериментальної музики Buddha Noise, у якому взяли участь музиканти з Нової Каховки, Києа і Харкова. Ця ініціатива нашого друга і колеги Юрія Самсона викликала всеукраїнський розголос завдяки проекту “Запалюй!” онлайн-медіа Заборона.

Заборона: “У Новій Каховці зароджується центр нойз-культури”

Ми дуже вдячні нашим партнерам та донорам:

  • Інституту розвитку регіональної преси
  • Open Media Hub
  • Аналітичній системі YouControl
  • Естонському центру східного партнерства
  • Запорізькому обласному благодійному фонду “Гендер Зед”
  • Міжнародному фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA
  • LB.ua
  • Інформнапалм
  • газета “Новий день” (Херсон)

і нашим друзям:

  • Новокаховській картинній галереї ім. А. Гавдзинського
  • Новокаховському тиру “Амарант”
  • Відділу молоді та спорту Каховської міської ради

Наш e-mail: olehbaturin@ukr.net

Дякуємо нашим читачам, друзям, колегам, партнерам за те, що були з нами!

Ваша громадська організація “Європростір”.

ілюстрація: Андрій Єрмоленко

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я