Міжнародна слідча група і українські правоохоронні органи поки не називають імен людей, причетних до теракту проти малайзійського «Боїнгу» рейсу MH17 влітку 2014 року. У той же час, журналісти і міжнародні дослідницькі організації ідентифікували як мінімум одного з фігурантів цієї справи. Мова про російського військового Сергія Дубинського. До війни ця людина жила в одному з сіл Донбасу. Зараз в Україні у нього залишилися близькі родичі. Які нові докази причетності Дубинського до катастрофи, що забрала життя 298 осіб, вдалося отримати і як відповів на звинувачення сам фігурант, дивіться у новому матеріалі «Донбас.Реалії».

Радіоперехоплення СБУ, відео очевидців, висновки Міжнародної слідчої групи – усе це допомогло «Донбас.Реалії» в точності відтворити маршрут російської зенітно-ракетної установки «Бук».

Зібрані журналістами відеодокази дозволяють стверджувати, що комплекс переміщався по контрольованій бойовиками території у сторону селища Первомайський, звідки і був зроблений постріл, який убив двісті дев’яносто вісім чоловік на борту Боїнга.

Але з дня трагедії 17 липня 2014 року не було жодної офіційної заяви із зазначенням прізвищ причетних до теракту проти МН17.

Тим часом, у звіті слідчих детально представлені перехоплення розмов учасників теракту.

– Алло, Миколайович, а куди нам цю красуню вантажити?
– Яку, цю?
– Так, так, що я привіз. Я вже в Донецьку.
– Це те, про що я думаю?
– «Бук».
– Так, так, так, я зрозумів.
– «Бук», «Бук»…
– Вона з екіпажем?
– Так, з екіпажем.
– Не треба її нікуди ховати, вона зараз піде туди..
.

Журналіст: «Хмурий» – архітектор управлінських військових органів в «ДНР»

Людина, яка дає вказівки про транспортування «Бука», на записах СБУ з’являється під позивним «Хмурий». Одним з перших у своєму розслідуваннійого ідентифікував керівник громадської організації «Європростір» Олег Батурин.

«Він був, фактично, одним із архітекторів управлінських військових органів в «ДНР». Потім на базі цих відділів, які він створив, він сформував так зване Головне розвідувальне управління «ДНР», яке сам й очолив», – розповідає Олег Батурин.

«Він був одним із архітекторів управлінських військових органів в «ДНР». Потім сформував так зване Головне розвідувальне управління «ДНР»
Олег Батурин

Батурин з’ясував, що справжнє ім’я «Хмурого» – Сергій Дубинський. Спочатку радянський, а потім і російський військовий – полковник Головного розвідувального управління Генерального штабу Росії. До того ж, додає Батурин, йому вдалося отримати документи, які підтверджують – на Донбасі Дубинський залишався чинним російським військовослужбовцем.

«Про це він засвідчив сам у своєму клопотанні до Південного військового округу Росії про видачу йому коштів на придбання житла як військовослужбовцю. Він у цьому клопотанні вказав свій особистий номер і період служби у збройних силах Радянського Союзу і Російської Федерації по грудень 2014 року», – продовжує керівник громадської організації «Європростір» Олег Батурин.

«Нормальний хлопець» – сусід «Хмурого» з Донбасу

В ході розслідування Батурину також вдалося дізнатися, що до війни Дубинський жив у Донецькій області у селищі Велика Новосілка.

Довго шукати місцевих, які особисто знають «Хмурого», не довелося. Журналісти програми «Донбас.Реалії» відразу зустріли жителя Великої Новосілки Олександра Васильовича. Каже, дружив з Дубинським з дитинства. Чув про звинувачення на його адресу, але не вірить, що той брав участь у підготовці атаки на «Боїнг».

«Дуже хороший, нормальний хлопець. Я вважаю те, що про нього там кажуть всіляке, що він ракету привіз… Ну, хто пенсіонеру довірить «Бук»?» – дивується житель Великої Новосілки Олександр.

Водночас, інформацію про службу «Хмурого» у російській армії колишній сусід підтверджує. І навіть уточнює: Дубинський до Донбасу брав участь як мінімум ще в трьох військових конфліктах.

– Я ж кажу, він увесь час по гарячих точках був. У нього «іконостас» такий (показує на груди).
– Ви маєте на увазі нагороди?
– В Афгані, в Чечні два рази
.

Але з Великої Новосілки, за словами місцевих, Дубинський поїхав ще задовго до початку війни на сході України. Квартиру матері змінив на приватний будинок в сусідньому селищі.

Останнім місцем проживання Сергія Дубинського в Україні став двоповерховий будинок у селищі Сторожеве.

Журналісти «Донбас.Реалії» спробували дізнатися хто нині проживає за останньою відомою адресою Дубинського в Україні – будинок виявився порожнім. На вигляд одразу помітно, що житло давно занедбане.

Сусід по двору переїхав в Сторожеве вже після початку бойових дій і колишніх господарів не застав. Але повідомляє один важливий факт – у Дубинського в Україні залишився рідний брат.

«А ось брат, Роман, він у Києві і теж якийсь військовий. І він через рієлтора цей будинок продає. Але Роман і Сергій начебто, на цьому ґрунті політичному, вороги. Той за Україну, а той за «ДНР», – розповідає сусід Дубинського.

Брати по різні боки барикад

З моменту атаки на МH17 Роман Дубинський, рідний брат російського полковника, якого називають причетним до атаки, жодного разу не давав інтерв’ю. Він уперше погоджується на відверту розмову з журналістами.

«Я можу розповісти вам все, про що ви запитаєте. Про мої взаємовідносини я розкажу», – каже Роман Дубинський.

Роман не приховує, що його брат дійсно був російським військовим і воював на боці бойовиків у 2014 році. Про це «Хмурий» казав йому особисто.

«Він мені сам подзвонив і сказав, що він «зараз в ДНР». Я кажу, «а що ти там робиш, сенс?» Я принципово не розумію. У мене інша позиція – повністю проукраїнська», – стверджує він.

Ще один діалог з братом у Романа відбувся після того, як в ЗМІ з’явилися повідомлення, що «Хмурий» брав участь в транспортуванні «Бука».

«Коли я дізнався про цей літак, я йому теж подзвонив. У мене був його телефон, потім я його видалив. Я йому подзвонив і запитав – хто це зробив? Він мені відповів, що це зробила українська сторона. Ось така була відповідь. Я кажу: тут і факти є, і записи якісь є. Він сказав, що ми цього не робили, це «провокація», – сказав в ексклюзивному інтерв’ю «Донбас.Реалії» Роман Дубинський.

Рідний брат впізнав голос «Хмурого» на записах СБУ

Журналісти програми «Донбас.Реалії» попросили прослухати запис перехоплень СБУ, де, нібито, фігурує Сергій Дубинський. Багато часу Роману не знадобилось. Майже одразу родич «Хмурого» дає ствердну відповідь.

«Схожий, так. Те що я чую – так, є схожість, і дужа сильна», – сказав Роман Дубинський під час прослуховування записів.

Інших подробиць про життя «Хмурого», запевнив Роман, він розповісти не може. Через сімейну сварку. Через неї брати не спілкуються вже більше десяти років. А сам він запевняє, що звільнився з армії ще на початку 90-х років.

«Я не знаю, мені це було нецікаво. У нас мама хворіла дуже серйозно раком. І у нього було ставлення до цього дуже своєрідне. І я його в той час для себе викреслив», – стверджує брат російського військового, якого називають причетним до атаки на пасажирський літак.

Водночас, Роман підтвердив, що нова російська адреса брата, яка з’явилася в пресі, дійсна. Сергій Дубинський поїхав з Донбасу на початку 2015 року і осів на хуторі Великий Лог Ростовської області. «Донбас.Реалії» вирушили туди, щоб розпитати самого фігуранта аудіозаписів про атаку на малайзійський Боїнг.

Новий притулок «Хмурого» вдалося легко знайти, адже раніше він сам публікував знімки будинку в соцмережах. Але розмовляти із журналістами він відмовився.

– Ми кореспонденти Радіо Свобода.
– О Боже. Я не спілкуюся ні зі «Свободою, ні з РБК і так далі.
– А чому?
-–Тому, що у вас позиція цікава. Все, до побачення.

Після короткого діалогу бойовик сховався від питань за високим парканом свого нового будинку.

Роман Дубинський сподівається, що розслідування вдасться довести до кінця. Навіть якщо результат вкаже на його рідного брата. Слова, які під час останньої розмови він сказав «Хмурому», повторює ще раз.

«Якщо це ви збили літак – ви повинні понести за це покарання. І не буде іншого варіанту ні через п’ять, ні через десять, ні через двадцять років. За триста убитих людей, винні мають понести покарання», – каже Роман Дубинський.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»

Джерело 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я