Суд визнав наказ начальниці місцевого управління освіти протиправним.

2 тисячі гривень моральної шкоди за незаконно винесену догану доведеться сплатити управлінню освіти Каховської міськради колишній директорці місцевої Станції юних натуралістів Ользі Радіоновій. Також з відомства стягнуть 7900 грн судових витрат, у тому числі на послуги адвоката та 420 грн судового збору.

Про це йдеться в рішенні Каховського міськрайонного суду, яким визнано протиправним та скасовано наказ тодішньої начальниці управління освіти Олександри Аркуші про оголошення догани Радіоновій від 7 квітня 2020 року.

Олександра Аркуша

Формальною підставою для догани стало відкриття директоркою СЮН фотогуртка. В управлінні освіти запідозрили, що під прикриттям роботи цього гуртка на станції юних натуралістів нібито працювала звичайна приватна фотостудія. Підставою для таких звинувачень стала анонімка, подана до міської ради невідомо ким ще в лютому 2020 року.

Після отримання анонімки в управлінні освіти ініціювали службову перевірку. За її результатами Ользі Радіоновій й оголосили догану. Як засвідчив суд — з порушенням законодавства.

“Наказ про оголошення догани не містить посилання, який саме конкретно дисциплінарний проступок вчинила Ольга Радіонова. Зокрема, не вказано, в чому саме проявилося неналежне виконання нею своїх обов’язків, що стало приводом для застосування догани, чи могло воно бути підставою для застосування саме такого стягнення, не зазначено дату та обставини вчинення дисциплінарного проступку”, – йдеться у висновках суду.

Оголошення мені догани стало формальною підставою не виплачувати мені премії і звільнити мене з посади директора СЮН. Усе це супроводжувалось безкінечними дописами тодішньої начальниці управління освіти Олександри Аркуші у соцмережах про те, що я нібито поганий керівник, що тварини на нашій станції нібито перебувають в жахливих умовах. Однак жодне з таких обвинувачень нічим не підтверджувалось, – прокоментувала Ольга Радіонова.

За її словами, рішення суду найближчими днями має набрати законної сили.

Нагадаємо, що торік Херсонський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував інший наказ Олександри Аркуші від 31 липня 2020 року про звільнення начальниці відділу розвитку освіти міста управління освіти міськради Наталі Щербак. Жінку поновили на роботі і виплатили їй майже 30 тис. грн середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Причому, попри рішення суду Щербак відмовлялись поновити на її посаді.

Як повідомляв “Новий день”, Олександра Аркуша звільнилась з посади начальниці управління освіти 9 липня 2021 року за згодою сторін.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я