Ви тут: Новини Каховська чиновниця незаконно оголосила догану своїй підлеглій

Каховська чиновниця незаконно оголосила догану своїй підлеглій

Олег Батурін

1037
Олександра Аркуша

Цю жінку намагаються звільнити, але поки безуспішно.

«Визнати протиправним та скасувати наказ управління освіти Каховської міської ради від 27 лютого «Про оголошення догани Щербак Н. В.». Таке рішення 18 травня виніс Херсонський окружний адміністративний суд.

З позовом до суду звернулась начальниця відділу розвитку освіти міста управління освіти Каховської міськради Наталія Щербак. Вона не погодилась з доганою, яку оголосила їй призначена в лютому начальниця управління Олександра Аркуша.  

Наталія Щербак

Як виявилося, догану їй «вліпили» за «порушення посадових обов’язків в частині дотримання норм етики поведінки посадових осіб органів місцевого самоврядування». Проте, в чому саме полягали ці порушення в своєму наказі Аркуша вказати чи то забула, чи то не захотіла.

Формально причиною догани стали численні порушення в тендерних закупівлях продуктів для шкіл і дитсадків Каховки. Цей факт, уже після висновків Антимонопольного комітету і Держаудитслужби неохоче спромоглась визнати Олександра Аркуша.

Наталію Щербак призначили 25 жовтня 2019 року. Спеціально для неї за особистою ініціативою міського голови Каховки Андрія Дяченка в управлінні освіти створили цілий відділ розвитку освіти. Одразу після цього почались оборудки з тендерами, коли частину продуктів посадовці почали закуповувати у знайомих підприємців, «ручних» депутатів міськради, родичів підлеглих міського голови, в обхід «Прозорро». Ці махінації призвели до серйозних перебоїв у поставках продуктів. А в ясла-садку №4 «Горобинка» навіть довелося годувати дітей молоком з вичерпаним терміном придатності.

Під час перевірки цих фактів 27 лютого у школі №1 між представником Держпродспоживслужби і Наталією Щербак стався конфлікт. За що її того ж дня й вирішили покарати.  

«Аналізуючи наказ [Олександри Аркуші], суд зазначає, що в ньому відсутні які-небудь дані щодо встановлення обставин дисциплінарного проступку Щербак та в чому виявилось порушення нею загальних правил етичної поведінки. Тож оскаржуваний наказ було видано з порушенням вимог трудового законодавства», – вказано в рішенні суду. Поки воно не набрало законної сили, у відповідача є час на його оскарження.

Це далеко не єдиний приклад неправомірних дій начальниці управління освіти міськради Олександри Аркуші. Коли ми спробували отримати копії наказів про призначення і оголошення догани Щербак, вона відмовила, написавши, що це «інформація з обмеженим доступом». Незаконну відмову Аркуші довелось оскаржувати через секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Лише після його втручання Аркуша надала копії потрібних документів.

Також за поданням начальника управління освіти мало не на кожну сесію міськради виносяться питання щодо змін до статуту і структури управління. Депутатам пропонується скоротити посаду начальника відділу розвитку освіти, яку обіймає Наталія Щербак (фактично – звільнити її зовсім), а також заступниці начальника управління освіти Оксани Паталашки.

Люди, які працюють на цих посадах, відверто нічого не роблять, – так на позачерговій сесії міськради 15 квітня пояснила Олександра Аркуша.

Однак слова чиновниці спростовують довідки управління освіти про нарахування премій Наталії Щербак «за якісне та сумлінне виконання своїх посадових обов’язків». Нараховувались премії і Оксані Паталашці.

Обурили безкінечні зміни до статуту і структури управління і депутатів міськради.

Виходить, що ті відділи, які ми створили в управлінні освіти за ініціативою міського голови Каховки в жовтні 2019 року виявились абсолютно не потрібними, – підсумувала депутатка Ірина Гончарова.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я