Поліція вже відкрила кримінальне провадження.

Фінансові порушення на сотні тисяч гривень виявили на КП “Каховтеплокомуненерго”. Про це перед сесією Каховської міськради 28 січня повідомив нещодавно призначений директор цього підприємства Євген Позняк. За його словами, всі вказані порушення були допущені його попередником Віталієм Спіжовим.

Попри зменшення кількості абонентів підприємства, штат його лише збільшували. При цьому частина працівників не виконували свої функції згідно посадових інструкцій або взагалі не працювали. На таких робітниках підприємство “списало” 56 тис. грн зарплати і 19 тис. грн єдиного соціального внеску. Спіжов уклав також договір з адвокатом на представлення інтересів КП “КТКЕ” у судах з компанією “Нафтогаз України” на 87 тис. грн. Насправді ж цю справу вів штатний юрисконсульт підприємства, а адвокат просто отримував гроші за нібито “виконану роботу”. Ще Спіжов від імені підприємства уклав договір на ремонт фасаду з КП “Каховська керуюча компанія”, керівником якого він на той час був за сумісництвом — тобто, фактично, підписав його сам з собою. Навіщо це було зроблено — неясно, бо на КП “КТКЕ” є працівники, які могли й самі виконати ремонтні роботи. Схожа ситуація сталась і з капремонтом ділянки тепломережі під центральною площею міста вартістю 291 тис. грн, – розповів він.

Згадав Євген Позняк і про звільнення колишньої заступниці директора підприємства Олени Молчанової, яке та оскаржила в суді. Через незаконні дії ексдиректора їй мають виплатити майже 100 тис. грн і поновити на посаді. .

За словами Позняка, щодо виявлених порушень він звернувся до правоохоронців. 26 січня відділення №1 Каховського районного відділу поліції відкрило кримінальне провадження за ознаками злочину за ст. 191 ч. 2 КК — привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном.

Нагадаємо, що раніше керівництво Каховки звинуватило у незаконному витрачанні щонайменше 3,2 млн грн директора іншого підприємства – “КТП” – Артема Трофимчука.

Ми його запросили вступити зі звітом перед депутатами. Але він не явився з невідомих нам причин, – пояснила секретар міськради Ірина Гончарова.

За її словами, зараз подібні перевірки починаються в усіх комунальних підприємствах і закладах міста.

З цікавими фактами нам доводиться стикатися ледь не щодня. Приміром, нещодавно виконком міськради провів тендер на закупівлю офісного паперу. Його виграла фірма з Кривого Рогу з ціною купівлі 73,9 грн/пачка. Тоді як минула влада у 2020 році закуповувала папір у Каховці по 130 грн/пачку. Лише на цьому економія бюджету становила 64 тис. грн, – розповіла вона.

Ще в листопаді 2020 року новообрані депутати міськради прийняли рішення про проведення незалежного фінансового аудиту комунальних підприємств. Проте, як визнав заступник міського голови Іван Орєхов, виконати його виявилось “фактично неможливо”.

Водночас багато хто в місті висловлює сумнів з приводу того, що навряд чи вже виявлені створеною нашвидкуруч у грудні робочою групою порушення призведуть до реальних покарань чи бодай обґрунтованих звільнень керівників комунальних підприємств. Тому 28 січня міськрада прийняла рішення про створення іншої тимчасової контрольної комісії з перевірки КП, установ, організацій та закладів міста.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я