Всі ці гроші виплачували за трудовими договорами протягом 3 років.

Щонайменше на 3,2 млн грн неправомірних витрат нарахувала на КП “Комунальне транспортне підприємство” створена за розпорядженням міського голови Каховки Віталія Немерця комісія з перевірки фінансової діяльності цього комунального підприємства. Про це на спільному засіданні депутатських комісій міськради 21 січня повідомив заступник міського голови Іван Орєхов.

За його словами, всі ці порушення пов’язані з неправомірною витратою коштів з 2018 по 2020 роки за трудовими договорами, укладеними з фізичними особами за роботи, для виконання яких КП “КТП” має власний штат. За всіма цими договорами не складались належним чином акти виконаних робіт, а самі гроші отримували наближені до тодішнього міського голови Андрія Дяченка люди.

КП “КТП”

– КП “КТП” укладало трудові договори за обрізку дерев, кущів, прибирання стихійних звалищ, фарбування вапном бордюрів, хоча підприємство має достатньо робітників, щоб виконувати ці роботи самостійно. За документами у КП “КТП”, як виявилося, працював футболіст спортклубу “Каховка”. За підстригання кущів протягом кількох місяців 2020 року йому виплатили 125 тис. грн. З іншою людиною підприємство уклало договір на покіс трави. Протягом травня 2020 року він “накосив” нам на 199,7 тис. грн! За встановлення одного дитячого майданчика на вулиці Герцена сплатили 174 тис. грн. Встановлення кількох контейнерних майданчиків для сміття обійшлось у 32 тис. грн. А роботи з облаштування прилеглої території біля пам’ятника Пушкіну разом із демонтажем 10 аварійних зупинок КП “КТП” замовило за 75 тис. грн. Майже 100 тис. грн оплатили навіть за очищення від водоростей Дніпра біля дендропарку, – розповів Іван Орєхов.

Перевірка встановила також суму, в яку обійшлася заміна тротуарної плитки на багатостраждальній центральній площі міста. Замість 4 млн грн, які місцева влада відчайдушно намагалась витратити на її реконструкцію, всі роботи по ній обійшлись лише в 660 тис. грн. Та й ті примудрились витратити з порушенням Бюджетного кодексу, оскільки ці витрати не були передбачені ані місцевим бюджетом, ані програмою економічного та соціального розвитку міста.

Оскільки “призначити” свого підрядника на реконструкцію площі КП “КТП” не вдалось, від робіт вирішили відмовитися взагалі. Замість повноцінної реконструкції на площі поклали невідомо як куплену плитку

З такими же порушеннями придбали саджанці на 190 тис грн для озеленення вулиці Панкеєвській. Згодом ці саджанці загинули через недбалість самих комунальників.

Утримувало КП “КТП” й газету екс-міського голови “Каховские новости”: за 3 роки їй перерахували начебто за інформаційні послуги 247 тис. грн. Утім, як ми вже повідомляли, крім “КТП” цю газету утримували й інші комунальні підприємства міста і навіть управління освіти міськради.

– Сам редактор цієї газети Олександр Мошенський, крім випуску газети, як виявилося, виконував ще й функції бухгалтера та економіста в КП “КТП”, за що йму виплатили 125,9 тис. грн 8 місяців 2020 року. При цьому в штаті підприємства був свій бухгалтер. Також КП “КТП” уклало договір з юристом із Києва, який навіть не з’являвся у Каховці. За 2 місяці йому сплатили 70 тис. грн, хоча підприємство має свого штатного юриста. Зарплату додаткового юриста за довіреністю отримувала на руки головний бухгалтер КП “КТП”, – додав Іван Орєхов.

За його словами, крім вказаних сум підприємство за всіх своїх “додаткових” робітників ще сплачувало єдині соціальні внески.

Щодо всіх виявлених на підприємстві неправомірних витрат ми вже звернулись до правоохоронних органів. Чекаємо їхньої реакції, – сказав Іван Орєхов.

Цю інформацію підтвердив заступник начальника відділу комунікації Головного управління Нацполіції у Херсонській області Віталій Байдаров.

З виконкому міської ради до відділення №1 Каховського відділу поліції надійшло звернення щодо неправомірних дій керівництва КП “КТП”. Відкрито кримінальне провадження за статтею “Самоправство”. Наразі чекаємо від виконкому ще одного звернення з додатково виявленими фактами, – прокоментував він ввечері 21 січня.

Через безконтрольне використання коштів платників податків КП “КТП” за попередньої влади міста місцевий бюджет у четвертому кварталі 2020 року залишився майже на “нулі”.

Оскільки до виборів 25 жовтня були профінансовані всі видатки, які до того ж були значно завищені, бюджет міста 2020 року ми не змогли виконувати, – визнав нещодавно начальник фінансового управління міськради Олександр Гончаров.

Нагадаємо, що ми неодноразово намагалися дізнатися про фінансування робіт на центральній площі Каховки та інших витрат КП “КТП”. Проте директор цього підприємства Артем Трофимчук відмовлявся надавати інформацію. Жодного порушення в цьому не побачили в Секретаріаті уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Антимонопольному комітеті.

Артем Трофимчук. Джерело: Фейсбук/Артем Трофимчук

Сам Артем Трофимчук, як і колишній міський голова Андрій Дяченко нині є депутатами міськради від партії “Пропозиція”. Проте від депутатських обов’язків вони самоусунулись: на сесії міськради вони не ходять і участі в голосуванні не беруть.

Директором КП “КТП” Артем Трофимчук призначений на невизначений період за контрактом, укладеним 6 лютого 2020 року. Це означає, що у міськради повинні бути дуже вагомі причини, щоб звільнити його з цієї посади без ризику оскарження звільнення у суді.

Та, схоже, Артем Трофимчук “забив” не лише на своє депутатство, а й на всіх своїх колег-депутатів, як і на саму громаду. Саме він був єдиним із директорів комунальних підприємств, хто в грудні 2020 року відмовився звітувати про свою господарську діяльність перед Каховською міськрадою.

Це він вчиняє не вперше, – пояснила секретар міськради Ірина Гончарова. – КП “КТП” ось уже 2 роки жодного разу не звітував перед депутатським корпусом. Сам Трофимчук не бажає звітувати за використання бюджетних коштів і демонстративно посилає нас з усіма нашими зверненнями до “КТП” куди подалі.

Поки ж КП “КТП” розкидалось бюджетними грошами направо і наліво, робітники цього підприємства в кінці 2020 року залишились без зарплати. Про це повідомив підприємець і за сумісництвом перший заступник міського голови Каховки Руслан Романенко.

В такій же ситуації зараз опинилось й інше комунальне підприємство – “Каховська керуюча компанія”. Через заборгованість перед своїми працівниками КП “ККК” звернулось до міськради з проханням надати йому поворотну фінансову допомогу в 250 тис. грн.

Впевнена: якщо на нашому підприємстві працюватиме та ж комісія, що і на КП “КТП”, вона виявить аналогічні порушення, – розповіла директорка підприємства Марина Кудінова, призначена на цю посаду в грудні 2020 року. – На “ККК” зараз нічого нема, все знищено. Зараз я проводжу інвентаризацію і вже вилазить купа “договорняків”. Чималі гроші кудись пішли, а ми залишились з самими боргами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я