Чиновники забороняють журналістам і жителям міста приходити на сесії.

Прийняте на одній із закритих травневих сесій Новокаховської міськради рішення про відведення земельної ділянки посеред лісу приватній особі неабияк обурило жителів Робочого селища у Новій Каховці. За поясненнями люди прийшли до місцевих чиновників. Ті пообіцяли розібратися і винести це питання на найближчу сесію міськради. Проте перший заступник міського голови Леонід Чурсинов попередив, що на її засідання нікого не пустять.

За зачиненими дверима міськрада збирається розглянути й питання надання грошової допомоги постраждалим внаслідок масштабної пожежі 5 липня в багатоповерхівці по Букіна, 20. Тому послухати інформацію доповідачів і поставити їм свої запитання мешканці будинку теж не зможуть.

Проведення закритих від громадськості пленарних засідань сесій Новокаховської міськради стало традицією. 18 березня головуючі на сесії навіть вимагали від присутніх журналістів покинути залу. А загалом з початку карантину в міськраді встигли провести вже шість закритих сесій і анонсували закритий режим як мінімум ще для однієї. Загалом у такому режимі міськрада встигла прийняти кілька сотень рішень, пов’язаних із розподілом бюджетних коштів, виділенням земельних ділянок та іншими нагальними для громади питаннями.

Міський голова Володимир Коваленко пояснив це загальнонаціональною практикою. За його словами, це – вимушена міра, спрямована на запобігання епідемії і на забезпечення захисту населення від поширення коронавірусу. Проте до практики проведення закритих сесій, схоже, додумались в одній лише Новій Каховці. Принаймні, за останні три місяці на території Херсонщини ми більш ніде не зустрічали нічого подібного.

Страх новокаховських депутатів і чиновників підхопити якусь інфекцію також є притягнутим «за вуха». Адже з початку червня в місті відбулось чимало масових заходів, учасниками яких стала доволі велика кількість посадовців і народних обранців. Причому, побачити їх із захисними масками на обличчі доводилось далеко не завжди.

Згідно з регламентом Новокаховської міськради, протоколи закритих засідань сесій міськрада зобов’язана зберігати в порядку, встановленому для документів з обмеженим доступом. Тоді як публікація рішень міської ради передбачена лише для гласних, відкритих засідань. А це прямо суперечить ст. 6 Закону «Про доступ до публічної інформації», за якою нікому не може бути обмежено доступ до рішень, пов’язаних з розпорядженням бюджетними коштами, державним або комунальним майном. Нічого не вказано про закриті сесії внаслідок карантину і в Законі «Про місцеве самоврядування», на яке посилаються у міськраді.

На відсутності будь-яких обмежень у діяльності органів місцевого самоврядування на час карантину і доступу до сесій журналістів та жителів міста у чинному законодавстві наполягає юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

– Усі рішення Новокаховської міськради повинні ухвалюватися за встановленою законом процедурою. Проведення ж закритих сесій не має на меті гарантування епідеміологічної безпеки і не відповідає встановленому законом порядку. Тож, тут має місце не впровадження заходів карантину, а протиправне втаємничення інформації з відкритим доступомі перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, – констатує Алі Сафаров.

Бажання Новокаховської міськради засекретити свою діяльність уже почала вилазити для місцевої влади боком. Це видно хоча б з історії з виділенням ділянки в лісі. Якби народні обранці захотіли продемонструвати свою відкритість і дотриматись карантинних обмежень, вони могли б проводити пленарні засідання на відкритому повітрі – приміром, у Літньому театрі. Натомість вони ще більше відгороджуються від жителів міста. І всіляко демонструють, що навіть такі резонансні питання, як допомога постраждалим від пожежі, вони не збираються розглядати відкрито, нічого не приховуючи від своїх виборців.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я