Місцева влада пообіцяла допомогти з відновленням постраждалого будинку.

Ми з чоловіком на 10 хвилин вийшли до супермаркету. Дорогою назад не могли повірити своїм очам: вся покрівля нашого будинку палала. Це був жах! – каже молода жінка, яку ми зустріли во дворі 122-квартирної новокаховської п’ятиповерхівки, що вмить стала відомою на всю Україну.

Відеокадри пожежі, яка приблизно о 14:40 охопила всю покрівлю будинку, облетіла всі новинні сайти країни. Люди вибігали на вулицю хто в чому.

– Я вискочила в домашніх капцях. Навіть документи не встигла взяти. Тепер переживаю за гроші і цінні речі. А дехто встиг навіть щось повиносити. Бачила, як чоловіки тягнули величезний плазмовий телевізор, – ділиться літня жінка.

Завдяки рятувальникам пожежу вдалось локалізувати менше ніж за дві години. Повністю ж її ліквідували о 18:40. Тоді ж до своїх квартир почали поступово запускати їхніх мешканців.

– Можна мені туди пройти? Я живу на четвертому поверсі у другому під’їзді. Мені на роботу завтра! Я хочу ночувати вдома! – благає жінка, яка хоче якомога швидше потрапити до своєї оселі.

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, який перебуває тут із самого початку, намагається її заспокоїти:

– Ви то можете зайти, але чи вийдете? Дайте спочатку рятувальникам оцінити обстановку!

Завершення роботи рятувальників усі мешканці і співвласники квартир очікують у дворі. Очікують спокійно, без паніки. Але не шкодують емоцій, розповідаючи про винуватця пожежі.

– Це мій сусід, алкаш. Він жив у квартирі свого батька, гуляв там, водив жінок. Напився, закурив, заснув. Вогонь помітили інші сусіди, почали стукати йому в двері. А він як побачив вогонь – дременув у чому був, в одних трусах. Якби не сусіди, він міг би і не прокинутись вже. Бо там уже страшне, як горіло, – ділиться жінка, яка назвалася Любою.

Цю версію підтвердили і в поліції.

«Сусіди чоловіка почули запах диму, який йшов з його квартири та почали стукати у двері. Коли через десять хвилин ніхто їм не відчинив, вони вибили двері та побачили чоловіка у стані алкогольного сп’яніння і палаючу квартиру. Пожежа почала посилюватись, вогонь поширився на дах багатоповерхівки, тому мешканці будинку почали покидати свої квартири, викликали пожежників і поліцію. Згодом поліцейські встановили, що цей чоловік вживав вдома спиртне, після чого вирішив покурити на дивані та заснув. Винуватець пожежі затриманий», – повідомили в пресслужбі обласного главку Національної поліції.

Як розповів міський голова, збитки від пожежі могли бути значно більшими, якби не професійні дії рятувальників, наявність нещодавно замінених біля палаючої п’ятиповерхівки пожежних гідрантів і технічний горищний поверх у будинку, який фактично взяв на себе весь удар. Крім самої покрівлі в будівлі постраждали балкони і окремі квартири, які залило водою.

На місці пожежі міська влада створила оперативний штаб. На гроші народного депутата України Ігоря Колихаєва для мешканців будинку організували гаряче харчування. А всім бажаючим надали нічліг у сусідньому дитсадку.

– Треба набратися всім терпіння. Ліквідація наслідків цього лиха справа не одного дня, – звернувся до людей міський голова Володимир Коваленко.

За його словами, з 6 липня починає працювати комісія з підрахунку збитків. Після чого міськрада збереться на позачергову сесію.

– Місто допоможе з ремонтом покрівлі. Бо самі ви грошей на це не назбираєте. Але спочатку треба все підрахувати. Попередньо там доведеться виділити більше 2 млн грн. І ми готові звертатися до всіх, хто зможе надати допомогу. В біді вас не залишимо! – запевнив людей Коваленко.

Ми також попросили міського голову розповісти про реакцію мешканців постраждалого будинку і про критику на адресу рятувальників під час ліквідації пожежі у соцмережах.

– Мешканці під час пожежі зробили все правильно. Самостійно все погасити вони б і не змогли, адже вогонь перекинувся на стару бітумну покрівлю, яка там залишилась під шатровою, зробленою 8 років тому назад. Через майже пороховий стан в просторі між двома покрівлями усе спалахнуло як сірник. Щодо ж реакції людей, то паніки або агресії ніякої не було. Лише одна жіночка з сусіднього будинку почала кричати, чому пожежники не заливають покрівлю водою з гвинтокрилів. Їй намагались пояснити, що в такому разі під великим напором води покрівля точно б не вистояла і будинок міг розвалитись. В цілому ж усі раділи, що ніхто не постраждав. Адже наслідки пожежі могли бути значно гіршими, – прокоментував Володимир Коваленко.

Як розповів вранці 6 липня міський голова, на нічліг до дитсадку звернулись лише троє мешканців будинку.

– Інші ночували у родичів чи друзів або ж залишились у своїх квартирах. Повечеряти ж вчора прийшли біля 60 сімей. Харчуванням ми готові забезпечити всіх і сьогодні. Адже в постраждалому будинку вимкнений газ і світло, – пояснив Володимир Коваленко.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я