У Новій Каховці на Херсонщині планують перейменувати вулиці і підготувати список об’єктів, що містять російську символіку для їхнього подальшого демонтажу. Це вимога Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», що набув чинності 27 липня 2023 року.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив начальник Новокаховської міської військової адміністрації Валерій Брусенський.

За його словами, він підписав розпорядження про створення робочої групи, яка повинна підготувати перелік об’єктів на території Новокаховської громади, що містить російську символіку і провести консультації з місцевими мешканцями. 

«Це вимога закону, який 27 липня набрав чинності. Ми перейменуємо вулиці, які підпадають під його дію. Що ж стосується об’єктів, які містять заборонену символіку, то ми зможемо ними зайнятися лише після звільнення Нової Каховки. Я сподіваюсь, що це станеться вже скоро. Але перед цим ми маємо сформувати перелік того, що маємо прибрати», – пояснив ЦЖР Валерій Брусенський.

До складу робочої групи увійшли посадовці Новокаховської міської військової адміністрації і вісім депутатів міської ради від різних партій. Натомість представників громадськості в списку немає.

Станом на сьогодні відомо про 12 вулиць у Новій Каховці, які присвячені персонажам російської імперської політики і підлягають перейменуванню. Це вулиці: Миколи Букіна, Ґорького, Ентузіастів, Зорге, Маяковского, Мічуріна, Нєкрасова, Першотравнева, Плєханова, Пушкіна, Світлова і Толбухіна. Частину з них мусили перейменувати за декомунізаційним законодавством ще в 2015-2016 роках, але місцева влада тоді не захотіла цим займатися.

Також у місті залишилися пам’ятники, які прославляють окупаційний совєтський режим. Зокрема, монумент «Слава труду!» на проспекті Перемоги, пам’ятник загиблим російським окупантам України 1917-1922 років на проспекті Дніпровському і пам’ятний знак на честь так званого «переднього краю оборони Каховського плацдарму» 1920 року.

За законом, рішення про перейменування топонімів і демонтаж пам’ятників та іншої символіки, що прославляють російський окупаційний режим в Україні органи місцевої влади мають ухвалити до 27 січня 2024 року. Якщо вони цього не зроблять, тоді не пізніше 27 липня 2024 року ці рішення мають прийняти голови обласних державних адміністрацій або особи, які здійснюють їх повноваження.

Як повідомляв ЦЖР, президент Володимир Зеленський підписав ухвалений у березні 2023 року Верховною Радою законопроєкт про внесення змін до закону «Про географічні назви», який забороняє надавати географічним об’єктам в Україні назви, які пропагують чи символізують Росію або її діячів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я