НАЗК вимагало “розглянути питання щодо притягнення винної особи до встановленої законом відповідальності”.

Створена в Каховській міськраді комісія зі службового розслідування не знайшла підстав для притягнення першого заступника міського голови Руслана Романенка до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної або цивільно-правової відповідальності за порушення Закону “Про запобігання корупції”. Про це повідомив начальник юридичного відділу міськради Олександр Малишенко.

– Службове провадження щодо Романенка було закрите. Проте комісія рекомендувала йому усунути вказані Національним агентством з питань запобігання корупції недоліки, – розповів він.

Нагадаємо, що 26 квітня НАЗК направило припис міському голові Каховки Віталію Немерцю, в якому йшлося про виявлені в діях його першого заступника Руслана Романенка корупційні правопорушення. НАЗК вимагало вжити заходів щодо їх усунення і провести службове розслідування з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення Романенком цього правопорушення. Як вказано у документі, припис є обов’язковим до виконання.

У відповідь на наш інформаційний запит НАЗК надало копію цього припису. З нього виходить, що Руслана Романенка звинуватили в порушенні ч. 5 ст. 36 Закону “Про запобігання корупції”, в якій прописані вимоги запобігання конфлікту інтересів у зв’язку з наявністю у посадовця підприємств чи корпоративних прав.

Як підкреслив в. о. керівника Департаменту з питань дотримання законодавства про конфлікт інтересів та обмежень щодо запобігання корупції НАЗК Олександр Шульга, Руслан Романенко після свого призначення на посаду в органі місцевого самоврядування був зобов’язаний протягом 30 днів передати корпоративні права іншій особі. Але зробив це неналежним чином.

джерело: відповідь на інформаційний запит

Розглянувши подані Романенком документи і письмові пояснення, комісія виконкому міськради винесла вердикт, що він вживав заходи по дотриманню вимог вказаного закону і всі необхідні договори щодо передачі своїх корпоративних прав передав в 5-денний термін після свого призначення на посаду першого заступника розпорядженням міського голови Каховки від 26 січня 2021 року. Водночас вимоги НАЗК з приводу того, що Романенко був зобов’язаний подати їм нотаріально засвідчені копії договорів на нашу думку є надмірним формалізмом, яке суперечить одному з рішень Європейського суду з прав людини, – пояснив Олександр Малишенко.

Насправді ж, Руслана Романенка призначили на посаду першого заступника не 26 січня 2021 року, а ще 20 листопада 2020 року рішенням Каховської міськради. Згідно ст 10 Закону “Про службу в органах місцевого самоврядування” саме це рішення, а не розпорядження міського голови, є автоматичною підставою для початку трудових відносин Романенка з роботодавцем та повноважень посадовця. Виходячи з цього, Руслану Романенку знадобилось не 5 днів, а більше двох місяців, аби передати свої корпоративні права іншим особам.

Нагадаємо, що одразу два заступника міського голови Каховки — Руслан Романенко і Галина Гондарева – після свого призначення досить довгий час продовжували суміщати службову діяльність з іншими посадами. Хоча подібне сумісництво, в тому числі на громадських засадах, є прямим порушенням Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я