Щоб унеможливити потрапляння води до півострова, планують добудувати дамбу.

«Позиція наша і управління Північно-Кримського каналу однозначна – ніякої води в Крим до деокупації», – заявив постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич під час візиту до Таврійська 17 лютого.

В місті він відвідав управління каналу і зустрівся з його начальником Сергієм Шевченком.

«Є певні питання, які стосуються потреб укріплення споруд, що не допускають дніпровську воду до тимчасово окупованого Криму, а також меліорації південних районів Херсонщини. Ми обговорили важливі для функціонування ПКК питання, зокрема потребу добудови дамби на 107 кілометрі каналу, яка, з одного боку, максимально унеможливлює потрапляння води до тимчасово окупованого Криму, а з іншого боку – дозволить значно покращити заходи з меліорації південних районів Херсонщини» – цитує Антона Кориневича пресслужба представництва.

Раніше про неможливість відновлення водопостачання до тимчасово окупованого Росією півострова заявляв і Сергій Шевченко. За його словами, жодної достовірної інформації про стан Північно-Кримського каналу на території Криму ані управління каналу, ані Державне агентство водних ресурсів України не має з 2014 року.

Нагадаємо, що після окупації Криму Україна припинила водопостачання на півострів. До того країна забезпечувала до 85% потреби півострова в прісній воді. Водночас більшість об’єктів ПКК у Криму через дії окупантів стали непридатними до експлуатації.

Останнім часом тамтешні водосховища почали швидко міліти, а сам півострів потерпає від нестачі води. Однак найбільше це вдарило по численним військовим окупаційним базам і промисловості на його території. За словами командувача Військово-Морських сил Збройних сил України, контрадмірала Олексія Неїжпапи, Росія перетворила Крим у найпотужнішу військову базу.

Офіційною датою початку окупації Криму вважається 20 лютого 2014 року. Саме тоді на півострові з’явились вантажівки без номерів і так звані «зелені чоловічки», якими були озброєні російські військові. Тоді ж створили нерегулярні збройні формування найманців серед місцевих жителів – так званої «Кримської самооборони», якими керували офіцери спецслужб і Збройних сил Російської Федерації.

В ніч на 27 лютого 2014 року російські спецназівці захопили будівлі Верховної Ради АР Крим і уряду АР Крим та почепили на них російські прапори.

Фото пресслужби представництва президента України в АР Крим.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я