Наприкінці 2019 року його звільнили від покарання після втручання президента України Володимира Зеленського.

СБУ затримала жителя Херсонщини, який був агентом спецслужб РФ і так званої “ЛНР” та працював над дестабілізацією суспільно-політичної ситуації в Україні. Ним є відомий сепаратист з Генічеська Едуард Коваленко.

Служба безпеки України викрила та задокументувала протиправну діяльність мешканця Херсонщини, який входить до агентурного апарату ФСБ РФ та афілійованого з нею так званого “МДБ ЛНР”. У межах розпочатого кримінального провадження оперативники спецслужби встановили, що в січні 2021 року через закритий канал зв’язку агент за грошову винагороду отримав від кураторів завдання сприяти поширенню штучно спровокованих масових протестів і, зокрема, так званого “тарифного майдану”. Метою була дискредитація органів державної влади та дестабілізація ситуації в країні. Для цього він вже організував низку протестних заходів”, – йдеться в повідомленні СБУ від 23 січня.

Раніше співробітники СБУ задокументували, що за вказівкою ФСБ РФ Едуард Коваленко, який очолював одну з проросійських партій, здійснював збір тенденційної інформації щодо кризових явищ в соціально-економічній сфері. За задумом російських спецслужб це мало сформувати сталий протестний потенціал у прикордонному з тимчасово окупованим Кримом регіоні, а згодом – поширитись і по всій країні.

У лютому 2020 року під час перебування у Сімферополі за завданням кураторів фігурант провів зустрічі з високопосадовцями “влади Криму”, зокрема так званим “головою” Криму Сергієм Аксьоновим. Російський агент також отримав доручення ініціювати збір підписів серед населення Херсонської області щодо відновлення водопостачання до Криму та розгорнути відповідну інформаційну кампанію. Крім цього, він мав популяризувати сепаратистські настрої та ідею автономізації окремих областей України”, – повідомила СБУ.

Під час перебування у тимчасово окупованому Луганську у травні 2020 року Коваленка завербували представником так званої “МДБ ЛНР” під псевдонімом “Джигурда”. За інформацією СБУ, наразі триває досудове слідство за ст. 110 – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України Кримінального кодексу України.

Едуард Коваленко був засуджений Генічеським районним судом на 5 років позбавлення волі за організацію 27 січня 2015 року антимобілізаційного мітингу в Генічеську і мав досі перебувати у в’язниці. Його визнали винним у скоєнні злочину за ст. 114-1 КК України “Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань”. Восени 2016 року Коваленко організував у Генічеську ще один мітинг, на якому прийняли резолюцію з вимогою закачувати газ зі Стрілківського родовища Херсонської області до Глібовського газосховища в окупованому Росією Криму.

Проте в грудні 2019 року за ініціативи президента України Володимира Зеленського Київський апеляційний суд несподівано скасував вирок і відпустив Коваленка під особисте зобов’язання. Дане рішення відсутнє в реєстрі судових рішень. Оскільки його одразу засекретили, дізнатися про аргументи апеляційного суду неможливо. Тоді ж Едуарда Коваленка обміняли на полонених Росією українців.

Однак уже за півроку він повернувся з окупованого Луганська до Генічеська, де відновив свою активну діяльність і навіть збирався брати участь у місцевих виборах 25 жовтня.

До військової агресії РФ в Україні Коваленко запам’ятався численними фріковими акціями, антиукраїнською і вельми специфічною “громадською” діяльністю. Приміром, якось під час виборів до Верховної Ради його затримали в Каховці на гарячому при розписуванні стін і парканів написами “Олигархов – на кол! Коваленко – в депутаты!” і навіть намагалися притягнути до адміністративної відповідальності.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я