Він став одним із учасників обміну на полонених українців.

Відомого своєю антиукраїнською позицією лідера так званої прослов’янської партії «Спас» Едуарда Коваленка прийняли в так званій «Луганській народній республіці». Він став одним із учасників великого обміну, який відбувся 29 грудня. Разом із Коваленком Україна передала бойовикам 124 терористів, вбивць та підозрюваних у важких злочинах. Замість них додому повернулись 64 полонених цивільних осіб і 12 військових.

Едуарда Коваленка включили до списку на другий етап обміну з боку бойовиків ще на початку 2018 року, до якого увійшли вже засуджені або затримані за злочини проти України і українського народу.

Нагадаємо, що Едуард Коваленко був засуджений Генічеським районним судом на 5 років позбавлення волі за організацію 27 січня 2015 року антимобілізаційного мітингу в Генічеську. Його визнали винним у скоєнні злочину за ст. 114-1 КК України «Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань». Восени 2016 року Коваленко організував у Генічеську ще один мітинг, на якому прийняли резолюцію з вимогою закачувати газ зі Стрілківського родовища Херсонської області до Глібовського газосховища в окупованому Росією Криму.

До військової агресії РФ в Україні Коваленко запам’ятався численними фріковими акціями і вельми специфічною «громадською» діяльністю. Приміром, якось під час виборів до Верховної Ради його затримали в Каховці на гарячому при розписуванні стін і парканів написами «Олигархов – на кол! Коваленко – в депутаты!» і навіть намагалися притягнути до адміністративної відповідальності.

В Луганську Едуард Коваленко вже встиг дати коментарі представникам місцевих медіа.

До речі, під час попереднього великого обміну з ОРДЛО наприкінці грудня 2017 року до окупованого Донецька виїхав засуджений на 5 років позбавлення волі за участь у незаконних збройних формуваннях на сході України уродженець Нової Каховки Юрій Ковальчук на прізвисько «Шкілєт».

У рамках обміну 29 грудня українська сторона передала бойовикам організаторів вибуху біля Палацу спорту в Харкові 22 лютого 2015 року, внаслідок якого загинуло 4 людини, 11 осіб, причетних до вчинення півтора десятка вибухів в Одесі, винних у збройному захопленні органів влади в Маріуполі в 2014 році, що супроводжувалось людськими жертвами.

Однак найбільший резонанс викликало звільнення «чорної роти» беркута, обвинувачених у масових вбивствах на Майдані 20 лютого 2014 року. Загалом йдеться про півсотні загиблих та понад 80 поранених. Цей процес був найважливішим та найпрогресивнішим з усіх справ Майдану і вже був близьким до завершення: його фінал прогнозували на 2020 рік. Однак усіх екс-беркутівців суд звільнив з-під варти за прямою вказівкою Генерального прокурора Руслана Рябошапки та Президента України Володимира Зеленського. Пояснювати суспільству необхідність цього рішення ніхто з них не став.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я