Нинішнє керівництво міста вирішило продовжити “славетні” традиції своїх попередників.

Порушити близько десяти норм Закону “Про доступ до публічної інформації” та затвердженого лише 2 грудня 2020 року власного регламенту наприкінці року примудрилась Каховська міськрада. 24 грудня відбулась її четверта позачергова сесія, без оприлюднення розпорядження міського голови Віталія Немерця про її скликання і без оприлюднення майже всіх винесених на її розгляд проєктів рішень.

За годину до початку сесії на офіційному сайті міськради не було жодної інформації як про скликання цієї сесії, так і переліку питань, які на неї виносились. Хоча за законом, всі проєкти рішень мали оприлюднити за 10 робочих днів до їх ухвалення. А згідно регламенту ради розпорядження про скликання позачергової сесії мусили розмістити “не пізніше як за 1 день до її проведення”.

За годину до початку позачергової сесії на сайті міськради не було розпорядження міського голови про її скликання.
Проєкти рішень, які виносились на розгляд позачергової сесії, за годину до її початку теж не оприлюднили.

Що саме розглядали каховські депутати, їхні виборці не могли дізнатися й зі звичної онлайн-трансляції в інтернеті: запис пленарного засідання з’явився лише на п’ятий день після сесії та нашого звернення до міськради.

Поспіх, з яким у Каховці виносять на розгляд ті чи інші рішення, почав дратувати й місцевих народних обранців. На своїй попередній сесії 22 грудня вони обурились, що їм пропонують затвердити програму економічного, соціального та культурного розвитку громади на 2021 рік без належного розгляду.

Ми навіть прочитати її не встигнемо! – зауважили депутати.

Керуючий справами виконкому міськради Віталій Чернявський пояснив усі ці порушення “накладками”, які виникли через необхідність термінового прийняття багатьох рішень. Саму ж сесію 24 грудня скликали для передачі лікарні та інших об’єктів комунальної власності Каховського району міській громаді після затвердженого напередодні відповідного рішення районної ради.

Втім, такими ж “технічними” збоями і терміновою потребою пояснювало аналогічні порушення керівництво Каховської міськради попереднього скликання. Закривали на них очі і в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, де навідріз відмовились притягати до відповідальності осіб, котрі не оприлюднювали не лише проєкти, а й прийняті міськрадою рішення.

До речі, в сусідній Новій Каховці тамтешня міськрада нового скликання відійшла від схожих традицій своїх попередників. Якщо раніше тут було звичайним явищем виносити на розгляд сесії безліч проєктів рішень на самому пленарному засіданні без належного оприлюднення, то нинішня депутатська більшість поклала цьому край. Тож виправдовуватись і пояснювати свої порушення “технічними збоями” і “терміновістю” у перші місяці своєї роботи Новокаховській міській громаді поки не доводилось.

Нагадаємо, що 20 листопада на офіційному сайті Каховської міськради оприлюднили два рішення, які на пленарному засіданні сесії ніким не приймались і на голосування не виносились.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я