Перевірка має встановити, як саме витрачались бюджетні кошти під час керівництва попереднього міського голови Андрія Дяченка.

Провести незалежний фінансовий аудит комунальних підприємств та закладів міста за період з листопада 2015 року по листопад 2020-го вирішила на своїй першій сесії 20 листопада Каховська міськрада восьмого скликання.

Як саме проходитиме аудит і на які питання він має надати відповіді буде вирішено на найближчій сесії міськради. Поки ж місцеві депутати визначились, що перевірка охопить шість комунальних підприємств, управління освіти, відділи культури, молоді та спорту і виконавчий комітет міськради.

З ініціативою проведення аудиту виступила новообрана секретар міськради Ірина Гончарова. Торік за цю саму пропозицію каховські депутати достроково припинили її повноваження на посаді секретаря за ініціативою свого колеги, директора КП “Комунальне транспортне підприємство” Артема Трофимчука.

Серед інших причин її тодішнього звільнення називалась помста з боку керованої тодішнім міським головою Андрієм Дяченком депутатської більшості за пропозицію ліквідувати не потрібне КП “Котельщик” та її протести проти необдуманих витрат з місцевого бюджету.

Єдине, що вдалось тоді здійснити Гончаровій, за її словами — провести перевірку фінансово-господарської діяльності КП “Житловик-Свєтлово”, яка виявила порушення, що призвели до фінансових втрат підприємства та місцевого бюджету. Проте жодних висновків із цього Каховська міськрада робити тоді так і не захотіла.

Цікаво, що тепер за проведення аудиту проголосували навіть ті депутати, які в минулій своїй каденції виступали проти, в тому числі вже згадуваний Артем Трофимчук.

Світлина: Олег Батурін

До речі, одним із членів команди нового очільника Каховки Віталія Немерця став Іван Орєхов — незмінний протягом майже десяти років заступник міського голови. Саме він разом із тодішнім депутатом міськради від “Партії регіонів” Павлом Філіпчуком був ініціатором сумнозвісної комунальної реформи 2011-2012 років, яка призвела до багатомільйонних втрат з бюджету міста. Про участь Орєхова в цій історії неодноразово наголошував сам Філіпчук.

Такими стали наслідки незаконного доведення до банкрутства активно діючого каховського КП “Наш дім”. Згодом Каховська міськрада намагалася оскаржити вердикт Господарського суду Херсонської області, але безуспішно. Верховний суд України 18 жовтня 2018 року підтвердив законність усіх попередніх судових рішень і визнав нікчемними доводи чиновників. Зрештою, за неправомірні дії нікого так і не покарали.

Лише після рішення Верховного суду Іван Орєхов почав звинувачувати у цій ситуації тодішнього мера Андрія Дяченка. Мовляв, саме він ігнорував усі запрошення кредиторів КП “Наш дім” приїхати на їхні засідання щодо укладення мирової угоди та на розгляд цієї справи в суді. Проте до незаконного доведення до банкрутства КП “Наш дім” Дяченко як міський голова стосунку не мав, оскільки всі ці дії відбувались до того як він був обраний на цю посаду в 2015 році.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я