Розмір додаткових стягнень через незаконне доведення до банкрутства комунального підприємства “Наш дім” за ініціативою депутата Павла Філіпчука встановить суд.

Готуватися до сплати рахунків на мільйони гривень з бюджету міста можуть готуватися депутати Каховської міськради. 10 січня Господарський суд Херсонської області починає розгляд звіту і клопотань арбітражного керуючого КП “Наш дім” Олександра Сашина. Вони стосуються погодження розміру витрат та визнання розміру основної і додаткової винагороди арбітражному керуючому, продовження строку ліквідаційної процедури підприємства та зобов’язання банківських установ закрити рахунки боржника.

В квітні 2018 року Каховська міськрада вже сплатила з бюджету 2 565 652 гривень на погашення боргів КП “Наш дім” за постановою Одеського апеляційного господарського суду. Сплачувати цю суму довелось за рахунок інвалідів, дитсадків, шкіл і закладів культури міста. Однак вона виявиться далеко не останньою.

Господарський суд нещодавно задовольнив заяву Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі щодо приєднання до раніше визнаних кредиторських вимог додаткові грошові вимоги до КП “Наш дім” на суму 1 280 037 гривень.

Суд також встановить розмір винагороди і понесених витрат арбітражного керуючого, які за чотири роки його роботи мають вилитись у кругленьку суму. Відповідно до чинного законодавства основна грошова винагорода ліквідатора підприємства-банкрута може становити дві середньомісячні зарплати керівника підприємства-боржника за останні 12 місяців його роботи до введення процедури ліквідації, але не може перевищувати 10 мінімальних зарплат, тобто, 41 730 грн./міс. станом на січень 2019 року. Тож з урахуванням додаткової винагороди і інших витрат, а також подовження ліквідаційної процедури, в бюджеті Каховки лише на це доведеться готувати біля 1 мільйона гривень у кращому випадку. У гіршому ця сума може бути ще більшою.

Крім того, станом на 1 грудня 2018 року КП “Наш дім” мав податковий борг у сумі 1 441 394 гривень.

Нагадаємо, що справа про банкрутство КП “Наш дім” була порушена Господарським судом Херсонської області 6 листопада 2014 року. Відповідальними за фіктивне доведення до банкрутства цього активно діючого комунального підприємства названо Каховську міську раду і її виконавчий комітет. До таких наслідків призвела сумнозвісна “комунальна реформа” 2011-2012 років, що полягала в об’єднанні двох місцевих КП “Наш дім” і “Житловик-Свєтлово” у нове КП “Каховська керуюча компанія”. Головними ініціаторами цієї реформи, як неодноразово наголошував тодішній депутат Каховської міськради від Партії регіонів, а нині депутат Херсонської обласної ради від Опоблока Павло Філіпчук, були він сам і заступник міського голови Каховки Іван Орєхов.

Каховська міськрада намагалася оскаржити звинувачення в навмисному доведенні КП “Наш дім” до банкрутства, але безуспішно. Верховний суд України 18 жовтня 2018 року підтвердив законність усіх попередніх судових рішень і визнав нікчемними доводи міської ради.

Крім того, за фактом доведення до банкрутства КП “Наш дім” і спричинення державі збитків на 2 565 652 гривень відносно службових осіб Каховської міськради було розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України – “службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки”. Відповідно до неї порушникам світить позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я