Проведення дисциплінарного провадження ініціювала Херсонська облдержадміністрація.

За участь в урочистому відкритті відновленого пам’ятного знаку на місці командного пункту російського воєначальника Васілія Блюхєра під час боїв 1920 року 28 жовтня заступнику голови Каховської райдержадміністрації Андрію Сєрову винесли догану. Про це йдеться в розпорядженні голови РДА Сергія Перетятька від 11 листопада. Підставою для догани названо порушення Сєровим трудової дисципліни.

Як зазначив керівник апарату Херсонської ОДА Андрій Шибаєв, проведення дисциплінарного провадження з метою перевірки можливої участі заступника голови Каховської РДА на відкритті цього пам’ятного знаку ініціювала ОДА.

Про урочисте відкриття обеліску стало відомо з повідомлення у Фейсбуці на сторінці самого Андрія Сєрова.

“Приємно, коли відновлювати історичні пам’ятки разом беруться представники влади, бізнесу та громадськості, а також просто небайдужі мешканці Каховщини”, – написав він 28 жовтня, але згодом видалив цей допис.

джерело: Фейсбук/Андрій Сєров

У своїй пояснювальній записці він вказав, що вважав, нібито урочисте відкриття оновленого обеліску на честь боїв 1920 року пов’язано з 76-ю річницею визволення України від нацистських загарбників.

Також Сєров зазначив, що цей захід відбувався під час обідньої перерви.

“Я був там як громадянин, не виконуючи своїх посадових обов’язків”, – пояснив він.

джерело: Фейсбук/Андрій Сєров

Відкриття оновленого пам’ятного знака, встановленого в Каховці в 1955 році викликало великий резонанс. На цій події крім Сєрова побували заступник міського голови Іван Орєхов та кандидати в депутати від різних партій. 3 листопада за зверненням голови РДА Сергія Перетятька слідчі Каховського відділу Національної поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 436-1 Кримінального кодексу “Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів”.

На кричуще порушення законодавства відреагували голова ОДА Юрій Гусєв та голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

“Йдеться не лише про порушення закону, а й про загрозливу тенденцію, коли в регіоні, що межує з окупованим Кримом, відновлюється пам’ятний знак на честь армії, яка була опорою тоталітарного режиму Радянського Союзу, спадкоємицею якого проголошує себе Російська Федерація, що сьогодні веде проти України неоголошену війну», – прокоментував Дробович.

Антон Дробович наголосив, що відновлення обеліска різко контрастує з тими зусиллями, які з початку 2020 року доклав УІНП у співпраці з владою області та міста, що спрямовані на переозначення пам’яток радянського періоду у Каховці, а саме “Легендарної тачанки”. І попередив, що такі дії можуть істотно ускладнити створення музейного простору довкола знаменитого монументу.

Сам обеліск встановлений на честь Червоної армії, яка в 1920 році на так званому Каховському плацдармі вела бої з “Русской армией” Пєтра Врангєля. В результаті цих боїв Червоній армії вдалося увійти до Криму, після чого на півострові почався масовий терор, жертвами якого стали щонайменше 20 тисяч людей.

Світлина: Олег Батурін

Жодної художньої цінності обеліск не має, не занесений він і до жодного з реєстрів пам’яток. Більше того, під час його відновлення п’єдестал “переробили”: його пофарбували у кольори георгіївської стрічки, яку використовувала у 1920 році армія Врангєля і яка з 2014 року є головним символом російської окупації Криму, Донецька та Луганська.

світлина: Олег Батурін
п’єдестал обеліску до того ніколи не був пофарбований в кольори “георгіївської стрічки”, джерело: фотоальбом, виданий в радянські часи

Нагадаємо, що Андрій Сєров був призначений заступником голови Каховської РДА менше двох місяців тому назад. Звільнення його попередника на цій посаді Володимира Федченка співпало зі скандалом, який стався 10 вересня в громадській приймальні партії «Слуга народу» в будівлі РДА. Як повідомляли місцеві медіа, нібито там знайшли наркотики. У відповідь в Каховській районній парторганізації «Слуги народу» заявили, що проти них сталася провокація, а знайдений в офісі «короб із насінням рослинного походження» їм підкинули.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я