Ви тут: Новини Лікарні в Каховці не вистачає коштів для лікування хворих на ковід-19

Лікарні в Каховці не вистачає коштів для лікування хворих на ковід-19

Олег Батурін. Світлини автора

358

Вона розрахована для лікування хворих із п’яти районів області.

У Каховській центральній районній лікарні бракує коштів на лікування хворих на ковід-19. Про це на сесії Каховської райради 16 жовтня повідомила директорка закладу Олена Мазур.

За її словами, в лікарні є проблеми з забезпеченням киснем. Потрібні гроші на облаштування терапевтичних ліжок, місця для зберігання кисневих балонів, на забезпечення лікарні реагентами для аналізів на ковід-19, які тут останнім часом проводять самостійно.

Нам потрібні гроші, щоб підготуватися до другої хвилі ковід-19. Наше інфекційне відділення вже не в змозі приймати хворих, тому ми відкриваємо нове шпитальне відділення на 3 поверсі терапевтичного корпусу на 60 ліжок. Адже наша ЦРЛ приймає хворих із 5 районів — нашого, Каховського, Горностаївського, Великолепетиського, Верхньорогачицького та Чаплинського, оскільки тамтешні лікарні не мають ані моргів, ані інфекційних відділень. Нам дуже потрібен кисень. З вересня голова облдержадміністрації пише листи голові райдержадміністрації, а у відповідь тиша. Проблеми [для нього] просто не існує і ми залишились з нею сам на сам. Також нам треба хоча б до 30 ліжок забезпечити підведенням кисню, для чого необхідно 128 тис. грн. Ще потрібно десь зберігати кисневі балони, це теж гроші. І дане питання необхідно вирішити якомога швидше, – сказала Олена Мазур.

За її інформацією, з квітня в Каховській ЦРЛ пролікували 36 хворих на ковід-19.

У нас втрати малі. Лише двоє людей померли від ковіда. Слава Богу, це жителі інших районів. Зараз у лікарні 12 апаратів штучної вентиляції легень, 11 з яких ми відремонтували власними силами, тільки один нам подарували за бюджетні кошти. Самі зробили 7 підведень кисню до ліжок, що врятувало дуже багато людей. Також лікарня зробила більше 60 аналізів на ковід-19. Нам уже не потрібно відвозити їх до херсонської лабораторії. Але нам необхідна допомога, щоб мати можливість проводити їх тут й надалі, – додала Олена Мазур.

За словами директорки ЦРЛ, проблем у закладу було б менше, якби влітку Каховська міськрада не забрала у лікарні виділені для неї кошти. Як ми вже повідомляли, керівництво міста 10 червня згорнуло свою програму захисту населення в умовах спалаху коронавірусу, а передбачені на закупівлю двох апаратів ШВЛ гроші перенаправила на масові розважальні заходи і передвиборчу рекламну кампанію. Як пояснив тоді міський голова Каховки Андрій Дяченко, пікова проблема з поширенням ковід-19 в Україні вже пройшла, тому тепер “можна витрачати бюджетні гроші на концерти”.

Втім, голова Каховської райради Тетяна Тертична озвучила й іншу причину нестачі коштів у ЦРЛ. За її словами, через затягування керівництвом лікарні подачі звіту про виконання свого фінансового плану за ІІ квартал, а також через відсутність фінансового плану заклад не може розраховувати на додаткове виділення бюджетних коштів. Потребує приведення у відповідність й штатний розпис ЦРЛ.

З квітня ми почали працювати з Національною службою здоров’я України, тому ніхто не знав, як це робити. Ми дійсно зірвали терміни [подачі звіту за ІІ квартал] через некомпетентність бухгалтера лікарні. Але всі вчаться. Всі помилки ми ці зробили (мабуть, малось на увазі – “виправили”, – прим. автора). І ми готові все надати та прозвітувати, – пояснила Олена Мазур.

Як додала Тетяна Тертична, проблема полягає в тому, що районна рада нинішнього скликання в листопаді має скласти свої повноваження. Але запевнила, що в разі потреби готова скликати ще одну сесію райради.

За повідомленням ЦРЛ, станом на 20 жовтня в інфекційному відділенні лікарні лікується 15 осіб з підтвердженим діагнозом “ковід-19”. 10 із них мають стан середнього ступеню тяжкості та періодично отримують кисень, 5 — зі станом близького до задовільного.

У відділенні внутрішніх хвороб з терапевтичними ліжками перебуває 16 хворих з підтвердженим діагнозом «пневмонія», з негативним тестом на COVID-19. Один із них – у тяжкому стані в реанімації.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я