Русло Північно-Кримського каналу на окупованому півострові не придатне до експлуатації.

Про неможливість відновлення водопостачання до незаконно анексованого Росією Криму повідомили в Службі безпеки України. Про це йдеться у відповіді СБУ на звернення громадської ради при виконкомі Каховської міськради.

«За оцінкою фахівців, основною причиною, яка технічно унеможливлює постачання води на півострів Крим, є недобудованість капітальної споруди на Північно-Кримському каналі на території материкової частини України з облаштуванням вузла водообліку – дамби, розташованої на адмінмежі з тимчасово окупованою територією АР Крим. Вказана споруда знаходиться в неробочому стані, що фізично виключає можливість постачання через неї води. Для повноцінного введення її в експлуатацію додатково необхідно близько 20 млн грн», – повідомив начальник головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Андрій Трипілка.

Також він звернув увагу на те, що русло Північно-Кримського каналу в Криму на даний час не придатне до експлуатації у зв’язку з руйнуванням його елементів.

«Після початку російської окупації водопостачання через канал припинено, в результаті чого, впродовж 2015-2020 років, півострів втратив понад 75% природних водних запасів. Виснаженню останніх сприяла також незначна кількість опадів в останні роки», – підкреслив Андрій Трипілка.

В СБУ нагадали, що навіть в умовах несприятливого гідробалансу місцевих водних ресурсів Криму в цілому достатньо для забезпечення комунально-побутових потреб населення окупованого півострова.

«Значно більший вплив припинення подачі води справило на господарський комплекс тимчасово окупованого Криму. Зокрема, на заводи «Кримський титан» та ПАТ «Кримський содовий завод», які використовують воду в технологічному процесі», – повідомив Андрій Трипілка.

Звернення до державних органів влади громадська рада при виконкомі Каховської міськради направила за ініціативою громадської організації «Медіа клуб громадського діалогу «Європростір». В ньому містилась вимога не допустити відновлення водопостачання до окупованого Криму.

Як йшлося в наших репортажах з окупованого півострова, русло Північно-Кримського каналу перебуває там у непридатному стані. В районі Армянська воно поросло кущами і деревами, які облюбували лисиці і вовки. Відновлювати русло каналу окупаційна влада Криму поки не збирається.

1 коментар

  1. […] Також про неможливість відновлення водопостачання до незаконно анексованого Росією Криму повідомили в Службі безпеки України. Про це йдеться у відповіді СБУ на звернення громадської ради при виконкомі Каховської міськради, повідомляє Європростір.  […]

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я