Сільська рада «забула» оформити ділянку з похованнями в комунальну власність.

Практично на приватній території опинились десятки могил на кладовищі в Малокаховці Каховського району. Земельну ділянку, яку сільська рада зарезервувала під розширення цвинтаря, головне управління Держгеокадастру в Херсонській області вирішило надати двом особам у власність для ведення особистих селянських господарств.

– Бачите ці могили? Тепер вони на приватній землі. Їх власник уже заявив родичам померлих: «Забирайте свої могили!» – розповів нам місцевий житель, якого ми зустріли на кладовищі.

Ця ситуація настільки обурила жителів Малокаховки, що на останній сходці села 23 червня вони зажадали пояснень від сільського голови Володимира Лукашенка.

– Нові власники ділянок навіть не знали, що їм передали їх разом із могилами. Але, виходить, що вони можуть їх викопати і прибрати? Як таке могло статися? – запитували присутні на сходці.

Люди звернули увагу на те, що сільському кладовищу досі не присвоєний кадастровий номер. На їхню думку, сільрада попросту не спромоглась оформити належним чином виділену під цвинтар територію. Провину на це вони поклали на сільського голову.

– Він нічого не зробив, аби цього не допустити, – заявили вони.

Сам же Володимир Лукашенко вважає, що в усьому винне обласне управління Держгеокадастру.

– Це саме воно віддало під ОСГ майже 3 га на кладовищі. Але я не думав, що у нових власників цих ділянок вистачить нахабства займатися там сільгоспвиробництвом. Я вважаю дане виділення земель незаконним, оскільки сільраду про це не поставили навіть до відома. Ми будемо судитись з управлінням Держгеокадастру і вже звернулись до адвокатів. Але цей суд може тривати роками, – пояснив на сходці Малокаховський сільський голова.

Ми звернулись за коментарями і до обласного управління Держгеокадастру. Керівництво відомства ситуація в Малокаховці неабияк здивувала. Там дійшли до висновку, що винні в ній сама сільська рада і безпосередні розробники проєктів землеустрою.

Розташовані на “приватній ділянці” могили

– До нас звернулись двоє громадян з клопотаннями про надання дозволу на розробку проєктів землеустрою щодо відведення у власність двох земельних ділянок для ведення ОСГ по 1,4 га кожна на території Малокаховської сільради. Звернулись вони у визначеному законом порядку, додавши до заяви графічне зображення бажаного місця розташування ділянок. Оскільки ці ділянки обліковувались як землі запасу рілля і були на той момент вільними, у січні 2020 року заявники отримали відповідні дозволи. Інформація про наявність там захоронень до нас не надходила, – пояснили в пресслужбі відомства.

Щоб узаконити розширення меж існуючого кладовища сільрада мусила вчасно оформити під нього земельну ділянку. Але вона до останнього обліковувалась як земля сільськогосподарського призначення державної власності.

– Сільрада цілком могла оформити її в комунальну власність, але чомусь цього не зробила.  Проте у нас виникли питання й до розробників проєктів землеустрою. Адже в цих документах має відображатись реальний склад угідь – те, що проєктант побачив безпосередньо на самій ділянці. Натомість він не дотримав вимог Закону «Про державний земельний кадастр». Хоча ми постійно попереджаємо розробників проєктів землеустрою про їхню персональну відповідальність за повноту і достовірність поданої там інформації. Ця відповідальність покладена на них чинним законодавством. І протягом першого півріччя цього року ми подали матеріали на кваліфікаційну комісію щодо позбавлення кваліфікаційних сертифікатів представникам шістьох суб’єктів господарювання області, які займаються розробкою документації з землеустрою за систематичні і грубі порушення стандартів, норм і правил у сфері землеустрою, – прокоментували в пресслужбі головного управління Держгеокадастру в Херсонській області.

В відомстві не виключають, що розробники проєктів землеустрою, з вини яких під ОСГ у Малокаховці почали оформлювати земельні ділянки з могилами теж понесуть покарання.

– Нам дуже прикро, що така ситуація виникла, – запевнила речниця відомства Наталія Гаврилюк.

Нагадаємо, що в Малокаховці знаходиться багато поховань жителів сусіднього Таврійська. За словами сільського голови, за кожне поховання вони сплачують сільраді 2,5 тис. грн. Завдяки цьому бюджет Малокаховки лише торік зміг заробити біля 200 тис. грн.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я