Народні обранці привчились проводити публічні закупівлі в обхід «Прозорро».

Скріпки, ручки, олівці. Цих та інших канцтоварів і офісного устаткування на 180,7 тис. грн. у фірми «Юран і К», що належить дружині міського голови Каховки Андрія Дяченка, Тетяні, вирішило закупити комунальне виробниче управління «Каховський водоканал». Договір, укладений ними 13 квітня оприлюднили на порталі публічних закупівель «Прозорро».

Судячи з наведених у ньому цін, канцтовари влетять комунальникам у кругленьку суму. Нерідко вони в два, а то й у сім разів вищі за ринкові.

В нашому місті можна знайти такі дорогі канцтовари, але навіть побіжний погляд на вказані в договорі ціни свідчить про те, що водоканал переплатить за них дуже великі гроші. Приміром, фарба штемпельна у нас коштує біля 13 грн., а не 87,36 грн., маркери – від 6 грн., а не по 12,32 і 17,92 грн./шт. Папка на зв’язках А4 у нас коштує 4 грн., а не 16,91 грн., папка для документів А4 – 40 грн., а не 101,45 грн. І подібні розбіжності мало не по всім товарам, – розповіла власниця одного з магазинів канцтоварів у Каховці.

Від руки написані ціни на товари в одному з каховських магазинів. Праворуч – ціни з договору, укладеного між водоканалом і ТОВ “Юран і К”

Проводити закупівлю товарів і послуг в обхід «Прозорро» в місті стало звичним явищем два роки тому. Саме тоді рішенням міськради підвищили розміри допорогових закупівель, що діяли тут півтора роки до того. Відтоді на товари і послуги вони складають 199 тис. грн., а на роботи – 1,499 млн. грн. Усе, що нижче вказаних сум, проводити на тендерній основі стало не обов’язково. Як пояснював міський голова, «все одно найбільшу економію місту дають закупівлі на великі суми».

Собі на користь такі зміни обернули не лише чиновники, а й депутати Каховської міськради. Приміром, 18 березня КП «Комунальне транспортне підприємство» підписало договір на реконструкцію площі перед входом до стадіону «Авангард», який є власністю місцевого заводу електрозварювального устаткування. За оновлення прилеглої до приватного об’єкту території з бюджету міста заплатили майже 285 тис. грн.

Лобіював проведення цієї реконструкції депутат міськради від «Радикальної партії» Денис Цінський. А виконавцем робіт обрали ТОВ «Формат-Сервіс», одним зі співзасновників якого є однопартієць Цінського, депутат міськради Віктор Амелін.

З «Формат-Сервісом» також уклали договори на реконструкції зупиночного комплексу біля стадіону «Авангард» на 91,5 тис. грн., і на поставку генераторів для виконкому міськради майже на 100 тис. грн.

З іншим депутатом Романом Шевиріним з «Опоблоку» в березні управління освіти міськради уклало договір на поставку брикетів з лушпиння соняшника на 199 тис. грн. вартістю 3,52 грн./кг.

Саме з управлінням освіти міськради пов’язаний найгучніший скандал з закупівлями. Через недотримання ним тендерних вимог і виявлені Державною аудиторською службою і Антимонопольним комітетом порушення, частину закупівель довелось навіть відмінити. Переможцем деяких з цих тендерів був депутат міськради від «Батьківщини» Олександр Тернавський.  

Проте більше пощастило тим, хто уклав договори на допорогові суми закупівель. Серед таких щасливчиків – підприємець Андрій Камєнєв, чоловік начальниці відділу економіки, комунального майна та землі міськради Алли Камєнєвої.

На руку чиновникам виявилась й відмова від звітування перед громадою за витрачання бюджетних коштів. Принаймні все рідше на сесіях міськради і засіданнях виконавчого комітету можна почути доповіді на цю тему або розпитати відповідальних за це посадовців. Відмовились у Каховці й від публічних звітів міського голови про роботу виконавчих органів міськради. Востаннє Дяченко звітував перед громадою ще наприкінці 2018 року.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я