Махінаціями в управлінні освіти зацікавились в Державній аудиторській службі та в Антимонопольному комітеті України.

Залишитись без сніданків та обідів уже найближчим часом ризикують усі школярі та вихованці дитячих садків Каховки. Через численні скарги та махінації при проведенні тендерів більшість публічних закупівель продуктів для потреб освітніх закладів було заблоковано.

Загалом горе-чиновники примудрились «нахімічити» на 13,7 мільйонів гривень, передбаченими на харчування дітей. Через їхні оборудки лише на закупівлі хліба громада могла втратити 350 тис. грн., а на закупівлі картоплі та квасолі – 270 тис. грн. Причому, значну частину «золотих» продуктів управління освіти вирішило закуповувати у своїх знайомих підприємців, в обхід «Прозорро».

Одним із таких щасливчиків став Андрій Камєнєв-фізична особа-підприємець, чоловік в. о. начальника відділу економіки, комунального майна та землі Каховської міськради Алли Камєнєвої. З ним управління освіти уклало угоди без жодних тендерів на загальну суму 1,1 млн. грн. Для цього чиновники занизили потребу в продуктах, щоб вона не перевищувала 199 999 грн.: за таких умов проводити публічні закупівлі через державну систему «Прозорро» не обов’язково. Тепер протягом року ФОП Камєнєв має поставити у заклади освіти печива на 199,9 тис. грн., консервів з сардини на 84,8 тис. грн., соку на 199,9 тис. грн., сосисок на 198 тис. грн., цукерок на 199,7 тис. грн., а також чай, соняшникову олію і макарони.

Іншим щасливчиком став ФОП Олександр Тернавський – депутат міськради від «Батьківщини», який входить до нинішньої промерської більшості. Він став переможцем у трьох тендерах на загальну суму 3 млн. грн.: на постачання свіжих овочів та фруктів – 703 тис. грн., сиру – 1,1 млн. грн. і молока – 1,2 млн. грн.

Олександр Тернавський

Через виявлені в тендері на молоко ознаки порушень Державна аудиторська служба України 23 січня почала моніторинг закупівлі. Представників Південного офісу Держаудитслужби здивувало: яким чином Тернавського визнали переможцем, якщо величезна кількість поданих ним документів не відповідає навіть елементарним вимогам тендерної пропозиції. Приміром, він не вказав свої контактні дані і реквізити, не надав гарантійний лист, не заповнив проект договору про закупівлю тощо. Аудитори вже звернулись за поясненнями до управління освіти: на яких підставах там ухвалили завідомо неправомірне рішення?

Свої скарги до Антимонопольного комітету України направили й учасники інших закупівель управління. ПАТ «Херсонський хлібокомбінат» оскаржує результати тендеру на хліб, оскільки його пропозиція, що зекономила б бюджету Каховки 350 тис. грн. була безпідставно відхилена. Тим більше, що потужний і відомий всій області хлібокомбінат програв цей тендер скромному ФОПу з Нової Каховки, який у своїх документах надав недостовірну інформацію.

«Згідно даних Державного реєстру операторів ринку, потужності, вказані підприємцем-переможцем закупівлі на хліб зареєстровані зовсім за іншим ФОП. Тобто, вказаний документ має ознаки підробки, про що ми повідомили поліцію для вжиття відповідних заходів», – зазначив у своїй скарзі до постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель голова правління ПАТ «Херсонський хлібокомбінат» Сергій Дуров.

Учасник тендеру на постачання картоплі та квасолі ФОП Анатолій Коваль з Нової Каховки також оскаржує рішення управління освіти, яке безпідставно відхилило його пропозицію, що зекономила б місту 270 тис. грн.

«Херсонська фірма-переможниця закупівлі надала недостовірну інформацію, оскільки вона не є виробником продуктів, заявлених у тендерній пропозиції, підвищила собі неціновий критерій в поданні документації, ціна якого значно завищена», – написав у своїй скарзі до АМКУ Анатолій Коваль.

Учасник тендеру на постачання оброблених овочів та фруктів, борошна та круп ФОП Сергій Гриненко оскаржує рішення управління освіти про безпідставне відхилення його пропозицій, що зекономили б бюджету майже 64 тис. грн.

Учасник тендеру по м’ясу приватне підприємство «Нікольтрейд» оскаржує рішення про безпідставне укладання договору з уже згадуваним вище підприємцем Андрієм Камєнєвим на 2,62 млн. грн. Також ПП «Нікольтрейд» оскаржує тендер по вершковому маслу, через який місто може втратити 350 тис. грн., а також закупівлю курячих яєць на 215 тис. грн.

– Зверніть увагу ще й на те, що управління освіти суттєво розширило критерії вибору переможців торгів. Якщо раніше таких критеріїв у нас було два: найнижча ціна і гарантована якість продуктів, то тепер вони додали купу інших, що ніяк не працює на якість самих закупівель. Натомість вони створюють умови, щоб «потрібному» учаснику накрутити необхідні для перемоги бали, – прокоментував екс-начальник управління освіти Каховської міськради Михайло Гончар.

Усі згадувані скарги повинні розглянути в АМКУ протягом лютого. Але вже зараз можна назвати прізвище посадовців, причетних до цієї скандальної історії. Всі тендерні процедури по закупівлі продуктів для шкіл і дитсадків проводила нова начальниця відділу розвитку освіти міста управління освіти Каховської міськради Наталія Щербак.

Наталія Щербак

Цю посаду було створено в жовтні 2019 року за особистою ініціативою міського голови Каховки Андрія Дяченка.

Спеціально для цього затвердили нову редакцію Положення про управління освіти. Після чого на нову посаду без конкурсу призначили Щербак, яка до того працювала головною спеціалісткою організаційного відділу Херсонської облради. Вочевидь, тут не обійшлося без участі її друга, голови бюджетної комісії облради, депутата облради від «Опоблоку» Павла Філіпчука.

На цій світлині Наталія Щербак четверта зліва: її обнімає нинішній секретар Каховської міськради Володимир Мироненко. А в центрі стоїть їхній друг Павло Філіпчук

На новій посаді Наталія Щербак повністю взяла в свої руки питання освоєння мільйонних сум. Судячи з наявної в системі «Прозорро» документації, ця чиновниця призначила себе одноосібною організаторкою всіх тендерних закупівель на харчування. Вона наділила себе правом підписувати договори з підприємцями, хоча згідно Положення про управління освіти це є прерогативою лише його начальника. Але і це ще не все: в деяких документах вона вказує, що саме вона є начальницею управління освіти! Насправді ж останні кілька місяців обов’язки начальниці тимчасово виконує зовсім інша людина – Оксана Паталашка.

До речі, Щербак і її ставлеників приваблюють лише закупівлі на продукти. Інші тендери – приміром, на розподіл електричної енергії, природного газу або «послуги з компенсації перетікань реактивної енергії» їх не цікавлять, і за них відповідають зовсім інші люди. Мабуть, на таких специфічних закупівлях «нагріти руки» значно складніше. Тому для «розпилу» грошей платників податків горе-посадовці обрали найбільш ласий шмат, поставивши під загрозу харчування дітей в навчальних закладах міста.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я