Україна не володіє жодною офіційною інформацією про стан Північно-Кримського каналу на окупованому півострові.

Про неможливість відновлення подачі води в окупований Крим заявив начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко.

За його словами, пов’язано це з тим, що досі не здана в експлуатацію дамба на каналі неподалік від адміністративної межі Криму з Херсонською областю. Будувати її почали ще  2016 році.

– Ця дамба законсервована і досі не добудована. Даний об’єкт не має до нас відношення, оскільки замовником його будівництва виступало державне підприємство «Одеська об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів». На наш баланс дамба не передавалась і в експлуатацію не вводилась. Тому технічно подавати воду в Крим наразі неможливо, – прокоментував Сергій Шевченко.

Сергій Шевченко

Він також наголосив, що жодної офіційної інформації про стан Північно-Кримського каналу на окупованій території ані управління каналу, ані Державне агентство водних ресурсів України не має з 2014 року.

– Ми не знаємо, що з того часу відбулось з об’єктами каналу в Криму і в якому вони зараз стані, – пояснив Сергій Шевченко.

Зараз Північно-Кримський канал готується до подачі води на території Херсонщини. Як розповів начальник управління ПКК, через надзвичайно теплу зиму і малу кількість опадів, цьогорічний пуск води може статися раніше ніж це відбувалось зазвичай, наприкінці березня. «Щодо ж можливого об’єднання ПКК з Каховським магістральним каналом, про що останнім часом писали у ЗМІ, ми не володіємо ніякою інформацією», – додав Сергій Шевченко.

Нагадаємо, що після незаконної анексії Криму Україна припинила подавати воду на півострів через Північно-Кримський канал. До його окупації Україна забезпечувала до 85% потребу Криму в прісній воді. Через відсутність дніпровської води зрошуване землеробство півострову зазнало значних збитків. Проте найболючіше це вдарило по численним військовим окупаційним базам і промисловості на території Криму. Тоді як для потреб самого населення води на півострові вистачає.

Як ми вже повідомляли, з 2014 року більшість об’єктів Північно-Кримського каналу стали непридатними до експлуатації. Приміром, його русло в районі Армянська поросло деревами і кущами. А за словами місцевих жителів, там розвелись лисиці і вовки.

Щоб вирішити проблему з водою окупаційна влада Криму збирається використовувати русло каналу для реверсної її подачі. Причому, для цього вона протягнула вздовж каналу новий водогін, а від відновлення самого русла ПКК відмовились, визнавши це економічно недоцільним.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я