Власкор херсонської обласної газети «Новий день», голова ГО “Медіа клуб громадського діалогу “Європростір” Олег Батурін домігся в суді скасування постанови про закриття кримінального провадження щодо погроз на свою адресу.

Неправомірність дій слідчих Каховського відділу Національної поліції зміг довести власний кореспондент «Нового дня», голова ГО “Європростір” Олег Батурін. 11 листопада Каховський міськрайонний суд виніс ухвалу, якою повністю задовольнив скаргу журналіста на постанову поліцейського про закриття кримінального провадження від 12 червня 2019 року. Вказану постанову скасовано, матеріали кримінального провадження будуть направлені до Каховського відділу Нацполіції для продовження досудового розслідування. Ухвала оскарженню не підлягає.

До поліції журналіст звернувся 16 травня 2019 року з заявою на погрози фізичною розправою від депутата Херсонської облради від «Опоблоку» Павла Філіпчука під час сесії Каховської райради. У цій заяві Олег Батурін вказав, що народний обранець погрожував йому «переламати коліна ввечері на стадіоні», якщо він не писатиме статті так, як хоче депутат. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 345-1 ч. 1 КК «Погроза або насильство щодо журналіста» і невдовзі тихенько закрила його «у зв’язку з встановленням відсутності складу кримінального правопорушення».

Вже в суді, куди журналіст звернувся зі скаргою на цю постанову слідчого з’ясувалось, що поліція навіть не намагалась допитати всіх свідків інциденту. Слідчих задовольнив допит кількох присутніх там осіб, які «нічого не чули» та поясненнями самого Павла Філіпчука. Останній під час допиту заявив, що «журналіст Батурін постійно пише неправду і займається чорним піаром проти мене на замовлення Олександра Салтикова», який був помічником народного депутата Сергія Хланя.

Розбиратися в поясненнях Філіпчука поліцейські не захотіли. Як і дізнатись, що на відміну від мене Філіпчука неодноразово публічно викривали на розповсюдженні брехні. У 2013 році його однопартійці по Партії регіонів звинувачували Філіпчука у розповсюдженні неправдивої інформації та махінаціях зі сплатою членських внесків. В липні 2019 року представники громадської мережі «Опора» викрили Філіпчука в брехні під час передвиборчої кампанії в якості кандидата в народні депутати України. Також двічі за останні 2 роки Філіпчук програвав суди, які визнавали поширені ним раніше відомості недостовірними, — нагадав Олег Батурін.

Також у суді з’ясувалось, що поліція розслідувала справу за фактом погроз журналісту з грубими порушеннями Кримінального процесуального кодексу. Суд дійшов до висновку, що в основу постанови слідчого було покладено виключно позицію Павла Філіпчука, без належної правової оцінки всіх обставин справи.

Втім, чи вдасться правоохоронцям провести, нарешті, ретельне розслідування цієї справи, через півроку після погроз розправою, доволі сумнівно. Та й не факт, що і тепер вони не спустять її на гальма.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я