СБУ 17 жовтня заочно повідомила про підозру у веденні агресивної війни, порушенні законів та звичаїв війни 60-річному Олєгу Макарєвічу, командувачу російського угруповання «Днепр» і двом його підлеглим: 54-річному генерал-лейтенанту Аркадію Марзоєву і 37-річному підполковнику з херсонським корінням Дмітрію Жаркіх.

Як встановили слідчі, саме вони причетні до масового вбивства цивільних людей у Херсоні 3 травня 2023 року.

Про це з посиланням на тексти підозр повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними слідства, Олєг Макарєвіч, командувач російського угруповання «Днепр», генерал-полковник ЗС РФ, мешканець Москви, видав оперативну директиву для обстрілу цивільних об’єктів Херсона та його околиць реактивними та осколково-фугасними снарядами. Внаслідок цих обстрілів 3 травня 2023 року загинули 24 людини і 51 отримала поранення.

Тоді окупанти обстріляли, зокрема, торговельний центр «Епіцентр», залізничний вокзал і розташовану поруч автозаправку «ОККО», супермаркет «АТБ» у Дніпровському районі та інші житлові і нежитлові об’єкти.

Для організації масового вбивства цивільного населення в Херсоні і околицях Олєг Макарєвіч залучив підпорядкованих йому військовослужбовців РФ: Аркадія Марзоєва, командувача 22-го армійського корпусу Чорноморського флоту ВМФ РФ, генерал-лейтенанта, мешканця селища Кубинка Московської області і Дмітрія Жаркіх, командира 8-го артилерійського полку берегової оборони 22-го АК Чорноморського флоту ВМФ РФ, підполковника, мешканця Ставрополя, який має херсонське коріння.

Для виконання злочинного наказу Олєга Макарєвіча були використані РСЗВ БМ-21 «Град», гаубиці 2А65 «МСТА-Б», самохідна гаубиця 2С19 «МСТА-С», буксирована гармата 2А36 «Гиацинт-Б», самохідна гармата 2С5 «Гиацинт-С», реактивні снаряди і осколково-фугасні снаряди. Обстріли велися з території західної околиці села Саги, південної частини Олешок, східної околиці Підлісного, а також у межах сіл Солонці, Велика Кардашинка, Раденськ, Челбурда на лівобережжі Херсонщини.

За скоєний злочин Олєгу Макарєвічу і Аркадію Марзоєву повідомлено про підозру за ч.2 ст.28, ч.2 ст.437, ч.2 ст.28, ч.2 ст.438 КК України (а Дмітрію Жаркіх – за двома останніми статтями). Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я