4 жовтня 2023 року в окупаційному Верховному суді Криму відбулося четверте засідання у справі журналіста Сергія Цигіпи.

Окупаційна “влада” Криму звинувачує його у шпигунстві за статтею 276 КК РФ. Окупаційний прокурор запросив для незаконно ув’язненого громадянина України 19 років увʼязнення.

Про це Суспільному Криму розповіла дружина Сергія Цигіпи Олена.

Наразі Сергій перебуває в окупаційному СІЗО-2 міста Сімферополя. Окупанти судять його за нібито шпигунство. Вже відбулося 4 закритих засідання, після яких окупаційний суд має оголосити вирок. За словами адвоката, прокурор просить для Сергія Цигіпи 19 років ув’язнення.

Сергій Цигіпа — журналіст, активіст та ветеран АТО. Від початку повномасштабного вторгнення Росії він займався волонтерською діяльністю, брав участь у мітингах на підтримку України та висвітлював інформацію про дії окупантів на півдні. Росіяни викрали журналіста 12 березня 2022 року.

“Я дізналася про нього лише у квітні. Весь цей час я намагалась щось дізнатись. Телефонувала всім, писала всім, друзям знайомим, меру міста нашої Нової Каховки. І тоді вже знаєте, я для себе так подумала, щось у мене було таке передчуття, інтуїція якась, що Сергія вивезли до Криму”, — сказала Олена.

Радниця з прав людини Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова справою Сергія займається майже від початку його викрадення. Разом із родичами вони відтворили ті події.

“Його телефон у подальшому був використаний для розсилки повідомлень іншим учасникам. Іншим активістам та журналістам. Тобто з його телефону запрошувалися інші люди. Нібито він намагався призначити зустріч. Однак це була пастка”, — наголосила правозахисниця.

Що відомо про Сергія Цигіпу

Сергій Цигіпа — журналіст і письменник з Нової Каховки, якого окупанти утримують у полоні півтора року. Його викрали за активну проукраїнську позицію та журналістську діяльність. Завдяки його зусиллям у місті був проведений масовий захід громадянської непокори. Цигіпа також активно вів волонтерську діяльність, допомагав людям їжею та ліками.

Після його затримання зв’язок з ним перервався і його рідні деякий час не знали, де він і що з ним. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні вони дізналися, що він живий і перебуває в полоні.

фото: скріншот з пропагандистського ролика

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я