Прокуратура Криму спільно з правоохоронцями автономії на Київщині затримали колишнього диспетчера окупаційної «Кримаеронавігації», який пізніше працевлаштувався до однієї з українських авіакомпаній. Йому повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб з РФ на територію окупованого півострова та виправдовуванні збройної агресії ворога.

Встановлено, що 38-річний громадянин України до 2014 року обіймав посаду диспетчера регіонального структурного підрозділу «Кримаерорух», що здійснювала управління повітряним рухом над українським півостровом.

Після захоплення Криму російськими збройними силами, підозрюваний достовірно знав, що Україна офіційно припинила функціонування усіх аеропортів на окупованій території, однак перейшов працювати до окупантів на аналогічну посаду у диспетчерський центру вже російської «Кримаеронавігації».

Він продовжив здійснювати диспетчерське обслуговування та контроль руху літаків з РФ на територію півострова та у зворотному напрямку, сприяючи незаконному переправленню осіб через державний кордон України. Пізніше підозрюваний вирішив переїхати на материкову частину та працевлаштувався до однієї з українських авіакомпаній на посаду пілота.

Після повномасштабного вторгнення РФ, вказаний громадянин почав активно підтримувати та виправдовувати збройну агресію РФ. Зокрема через власний акаунт у забороненій соцмережі «Вконтакте», чоловік «звеличував подвиги» російської армії, розповсюджував наративи російської пропаганди та сподівався на окупацію більшої частини України, включно зі столицею.

За результатами обшуку, були виявлені речі та документи, що підтверджують його протиправну діяльність, зокрема паспорт громадянина РФ та російська валюта.

Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави 214 720 грн.

Дії підозрюваного кваліфіковано як незаконне переправлення осіб через державний кордон (ч. 2 ст. 332 КК України) та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (чч. 1, 3 ст. 436-2 КК України). Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я