Сумарні збитки через грабіж окупантів та мор птиці оцінюють у понад $330 млн. Про це йдеться в матеріалі «Нас викинули з машини. Стріляли під ноги та над головою. А потім заборонили їздити за кормами. Репортаж з Чорнобаївської птахофабрики» на Latifundist.com.

Як зазначається, на птахофабриці тримали 4,4 млн птиці, але її потужності дозволяли вмістити й 6 млн. За словами директора підприємства Андрія Чиркова, фабрика була повністю автоматизована: починаючи від клімат-контролю та годування до системи збору яєць та сортування. Люди були залучені лише в цеху сортування яєць в лотки.

Наразі все обладнання знищене російськими військовими. Також у березні 2022 р. на підприємстві відбувся масовий мор птиці — 4,4 млн курей, який прокуратура назвала екоцидом.

Операційний директор агрохолдингу «Авангард» Володимир Руденко розповів, що птахофабрика мала вдале логістичне забезпечення, адже від Херсону до найближчих портів Одеси 200 км. Яйця експортувалися у більш ніж 50 країн світу.

Згідно з технологічними нормами, поголів’я у 4,4 млн мало давати 100 млн яєць в місяць.

«Якщо дивитися на технологічний цикл, — від березня до кінця життя цієї курки, а по технології це 600+ днів, — то ми втратили 1,4 млрд яєць. Втрати колосальні. Фактично 40% поголів’я агрохолдингу «Авангард» було втрачено саме на «Чорнобаївській птахофабриці», — зазначив операційний директор.

Володимир Руденко також додав, що у грошах ці збитки вимірюються приблизно у $160 млн. Плюс втрачене обладнання на суму $150 млн. Тому сумарні збитки по «Чорнобаївській птахофабриці» керівництво оцінює у понад $330 млн.

Андрій Чирков розповів, що наразі мова про відновлення птахофабрики не йде. Ситуація в Херсоні напружена, тому ніхто не буде ризикувати ні життям працівників, ні інвестиціями. Крім того, потрібно буде завозити нове обладнання, а виробники бояться заїжджати на територію України, навіть в ті регіони, де бойові дії не велися. Хочете обладнання — забирайте на кордоні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я