В захопленому національному природному парку «Джарилгацький», розташованому в окупованому Скадовському районі на Херсонщині російські загарбники хочуть відстрілювати диких тварин, займатися водними пасажирськими перевезеннями і ресторанним бізнесом. Про це йдеться в реєстраційних російських документах: у лютому окупанти незаконно зареєстрували цей парк за російським законодавством.

Про це пише Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Заповідники у вогні. Як Росія вчиняє екологічні злочини на українському півдні».

«Директором» захопленого НПП «Джарилгацький» окупаційне «міністерство природних ресурсів і екології Херсонської області» призначило нікому тут не відомого Страмнова Сергія Анатолійовича, який вказаний громадянином РФ.

В реєстраційних документах фейкового «природного парку» зазначено, що основним видом його діяльності є мисливство, відлов і відстріл диких тварин. Також ця «установа» збирається надавати послуги з рибальства, видобутку глини і солі, будівництва, перевезення пасажирів водним транспортом, екскурсійні послуги і ресторанного бізнесу. Схожі види «діяльності» окупанти прописали й для інших захоплених природоохоронних установ Херсонщини.

За словами Івана Мойсієнка, завкафедри ботаніки Херсонського державного університету, члена правління Української природоохоронної групи, в НПП «Джарилгацький» зрадником виявився заступник його директора, екскерівник Держекоінспекції в Херсонській області Суворов Сергій Олегович. 

«Ще одним колаборантом став заступник директора НПП «Нижньодніпровський» Кірін Дмитро Леонідович. І він, і Суворов відсторонені з займаних посад, а перед звільненням правобережної Херсонщини 11 листопада 2022 року обидва втекли на окуповану територію», – сказав Іван Мойсієнко.

Як повідомляв ЦЖР, одним із перших росіяни захопили Азово-Сиваський НПП, а його «директором» призначили Поповчука Євгенія Сергійовича, який встиг отримати російський паспорт. Він досить довгий час до 2020 року очолював цей національний природній парк, а також є головою генічеської громадської організації товариства мисливців і рибалок «Чинтрель» і депутатом Генічеської міської ради від «ОПЗЖ». Саме Поповчук допомагав російським окупантам грабувати літню резиденцію президента України на острові Бірючому і перетворив природоохоронну територію в розважальну зону для російських військових і колаборантів.

Найбільший і один із найстаріших в Україні Чорноморський біосферний заповідник «очолив» мешканець села Гладківка Скадовського району Жданюк Ігор Петрович. Він з самого початку пішов на співпрацю з окупантами, за що отримав також «посаду» заступника гауляйтера Голої Пристані Геннадія Недялкова.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я