Інститут масової інформації зафіксував у вересні 19 злочинів проти свободи слова в Україні, з яких 14 вчинила Росія. Зокрема, це були викрадення, обстріли журналістів та телевеж.

У вересні стало відомо, що раніше, під час окупації нових територій Луганщини, російські військові викрали і кілька днів утримували трьох журналісток місцевих видань. Також у Херсоні окупанти викрали трьох блогерів, які публічно висловлювалися на підтримку України. У Каховці окупанти викрали редакторку газети «Каховська зоря» Жанну Кисельову, пізніше її відпустили.

Під російські обстріли у вересні потрапили знімальні групи ICTV, «1+1» та 5 каналу.

11 вересня росіяни намагались поцілити в телевежу в Запоріжжі. Пошкоджень зазнав телецентр, де розташована редакція «Суспільного Запоріжжя».

Водночас у п’яти випадках порушення свободи слова ІМІ зазначає як відповідальну саме українська сторону. Всі вони стосувалися обмеження доступу журналістів до публічної інформації – у Києві, Кам’янці-Подільському та на Полтавщині.

Наприклад, редактор Bihus.Info Максим Опанасенко майже місяць чекав відповіді від Апарату Верховної Ради на інформаційний запит щодо використання бюджетних коштів на діяльність народних депутатів. У Полтаві департамент освіти міської ради у відповіді на запит журналістки онлайн-медіа «Фундамент» Надії Кучер порадив шукати запитувану інформацію самостійно. А в Кременчуці журналісти поскаржилися на вибірковість під час допуску на засідання сесії міської ради, куди пустили тільки комунальний телеканал. 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я