За матеріалами СБУ перед судом постануть гауляйтери тимчасово окупованого Скадовська на Херсонщині.

За даними слідства, двоє скадовчан від початку вторгнення рф прийняли пропозицію ворога обійняти посади в окупаційній адміністрації держави-агресора у Скадовському районі Херсонської області.

Фейковий «глава администрации» (мова йде про Сергія Швайка) та його заступниця (Тетяна Калиновська) наразі забезпечують безперешкодну роботу військової окупаційної адміністрації та допомагають поширювати російську пропаганду серед місцевих мешканців. Вони маніпулюють настроями населення в інтересах держави-агресора на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України в умовах воєнного часу.

З самого початку свого «головування» вони служать окупаційному режиму, створеному агресором для придушення спротиву місцевих мешканців і переслідування українських патріотів на території Скадовського району: збирають інформацію стосовно службових осіб і працівників державних органів і установ, які забезпечують діяльність української влади; надають відомості щодо співробітників українських силових структур, патріотично налаштованих громадян, проукраїнських активістів.

Перебуваючи у «новому статусі», зловмисники активно виконують організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції у незаконно створеному окупаційною владою органі на тимчасово окупованій території Скадовського району

Наразі СБУ закінчила досудове розслідування щодо цих двох фігурантів і передала матеріали до суду.

Одного з них судитимуть за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) Кримінального кодексу України, іншу – за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України.

Стаття 110 передбачає до довічного ув’язнення з конфіскацією майна, як і частина 2 статті 111 ККУ.

Заходи із викриття злочинної діяльності здійснювали співробітники Управління СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я