Через численні блокпости, встановлені російськими окупантами на Херсонщині, проїхати можуть далеко не всі.

Численні “блокпости”, встановлені з початку березня російськими окупантами на всіх основних дорогах Херсонської області, продовжують блокувати рух місцевих жителів. За словами очевидців, лише між селом Іванівка Дар’ївської сільради Херсонського району і Тягинкою Бериславського району, на відстані приблизно 3 км, розташовано одразу 5 блокпостів.

– Людям потрібно їздити до сусіднього села. Але росіяни можуть пропустити когось, можуть – ні. Просто якщо ти їм не сподобався – не пропустять, – розповів нам житель Іванівки.

– 25 березня я проїжджав з Берислава до Нововоронцовки. На блокпосту біля пам’ятнику кавуну стояли якісь чеченці. Вони заборонили мені їхати і сказали, що я ніяк не потраплю до Нововоронцовки. Довелося об’їжджати степовими селами. Але назад уже повертатися до Берислава боюсь. Вони мене запам’ятали. Може виникнути питання: як я проїхав попри їхню заборону, – розповів житель Нововоронцовки Бериславського району.

– Сьогодні до нашого підприємства приїжджав водій за товаром, з Генічеська. Розповів, що на кожному блокпосту ретельно перевіряли, дивились всі документи, включно з накладною. Після одного з блокпостів він почув, що щось стукає в машині, зупинився, щоб подивитися. Як одразу до нього швидко примчали росіяни з останнього блокпоста. Почали стріляти в повітря і проганяти геть. Він сів за кермо і помчав щодуху. Сказав, що більше не поїде, – розповіла співробітниця одного з підприємств Нової Каховки.

Про свій досвід перетинання російських блокпостів дорогою з Берислава до Херсона розповів житель Бериславського району Ф.:

– Всі продукти харчування у вас на блокпостах заберуть, цигарки, каву, чай теж. Телефони будуть проглядати на кожному посту, а їх ДУЖЕ багато. Іноді через кожні 500 метрів. До жінок питань нема. Чоловіки – це проблема. Питають, де служив, в яких військах, в які роки. Якщо вам потрібно їхати і ви знайдете, з ким їхати. дам пару порад. Посміхайтесь, мовчіть, відповідайте лише на ті питання, які вам задали. Не робіть різких рухів. Сказали виходити з машини – виходимо. Від себе додам, що дорога важка, психологічно дуже важко. Ви їдете на свій страх і ризик.

Також свідки розповіли, що за вивезення людей з тимчасово окупованого Росією Херсона до Миколаєва, що перебуває під нашим контролем, вони сплачують чималі гроші.

– Ще ж тиждень тому за машину просили 800 доларів США, потім ціни поступово зростали. Останню цифру чула – 1500 доларів. Моїм знайомим вдалося виїхати за 1000 дол за машину. На блокпостах водій ділиться грошима з росіянами. Так і їдуть, – розповіла жителька Херсона.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я