Також почалася евакуація з місцевих дачних кооперативів.

До Нової Каховки 1 березня вдалося евакуювати ще близько 300 жителів Веселого і Козацького. Багато людей досі залишаються у своїх населених пунктах. Про це “Новому дню” повідомив міський голова Володимир Коваленко.

– У Веселому і Козацькому досі нема світла і води. Є проблеми з продуктами. Те, що ми 28 лютого туди привезли — мало. Прийняли рішення — 2 березня завезти людям ще продуктів. Зараз формуємо цю передачу разом із нашими підприємцями, – сказав він.

Також 1 березня у Новій Каховці вдалося організувати евакуацію людей з заблокованих росіянами дачних кооперативів. Завершилась евакуація з кооперативів “Луч” і “Енергетик”, частково — з кооперативу “Дружба”.

– Тепер будемо намагатися організувати “зелений коридор” з кооперативів “Труд” та “Енергія”. Тут ситуація найскладніша, – повідомив Володимир Коваленко.

За інформацією Новокаховської міської ради, продуктами допомогають: Едуард Репілевський (фірма “Агробізнес”), приватні підприємці – Артем Дишлевий – вода, продуктові набори, Бейтула Ґюндюс (фірма “Ася”) – 13 мішків з хлібом, близько 300 хлібин, фермер Наталія Мокроус – м’ясо, торгова мережа “Вацак” – продукти, кондитерські вироби, благодійний фонд “Нова Каховка” (директор Сергій Пасенчук) – дитяче харчування.

– Якщо когось не згадав, прошу вибачення, дуже нервова ситуація була і доводилось за короткий час вирішувати безліч організаційних питань. Але в особі саме цих людей я вдячний усім причетним до заходу, який ми маємо намір продовжити і сьогодні. Ваша допомога дуже важлива і вчасна. Ще раз велика подяка усій команді однодумців. Також вдячний своїм заступникам: Олегу Тарабаці, Леоніду Чурсинову, Віталію Кубатку та радникам: Володимиру Сироватці і Василю Акуленку. Без цих людей не можливо було б здійснити усе задумане. Дуже важка ноша лягла на наші плечі, але коли побачили дітей, що плакали над гарячою тарілкою супу, який вони отримали вперше за п’ять діб підземелля, зрозуміли, що це варто було робити, – сказав міський голова Володимир Коваленко.

28 лютого з Веселого і Козацького евакуювали близько 900 місцевих жителів

Велика кількість людей залишились у своїх домівках.

Близько 900 жителів Веселого і Козацького вдалося евакуювати до Нової Каховки 28 лютого. Про це повідомила Новокаховська міська рада.

“Сім підготовлених міською владою автобусів комунального підприємства “Автоцентр” за стандартами Червоного Хреста близько 13:00 у супроводі [російських] військових відправились у Козацьке та Веселе і вивезли звідти першу групу людей. Кому не вистачило місць в автобусі, розмістились у вантажному транспорті військових. Станом на сьогодні населені пункти, які опинилися в зоні воєнних дій, покинуло близько 900 осіб”, – йдеться в повідомленні.

Частина людей розмістились у родичів та друзів, решта — в гуртожитках ПТУ №14, приладобудівного фахового коледжу та професійного електротехнічного ліцею. Також розмістити людей, в разі потреби, планують в санаторії Дому марочних коньяків “Таврія” і місцевих дитсадках.

Частину евакуйованих — жінок і дітей – відвезли до лікарні, аби надати їм медичну допомогу.

– Деякі люди були налякані і боялися сідати в автобуси. Вони боялися, що росіяни використають їх як “живий щит” або влаштують якусь провокацію, як це раніше було вже не раз. Тож частина односельців пішли пішки до Каховської ГЕС. Тих, хто переїжджав гідроелектростанцію вибірково перевіряли російські військові. У деяких людей вони відбирали мобільні телефони. Багато жителів Веселого не захотіли нікуди їхати. 90-річна місцева жінка навідріз відмовилась сідати до автобусу. Сказала: “Якщо вже помирати, то помру у себе вдома”, – на умовах анонімності “Новому дню” розповіла жителька Веселого.

– Дуже багато людей залишились у селі, але й всі, хто хотів, змогли виїхати з Веселого. По селу було кілька точок, на яких автобуси підбирали людей. Були й ті, хто пішов у бік Нової Каховки пішки. Сама я залишилась у селі. Світла тут нема вже п’ятий день, лінії електромереж всі обірвані, їхні стовби розвалені, багато зруйнованих будинків, – сказала староста Веселого Людмила Аннас.

За її словами, людям, які залишились у селі, завезли з Нової Каховки гуманітарну допомогу. Продукти і воду надав новокаховський підприємець Артем Дишлевий.

Як розповіла депутатка Новокаховської міськради Олена Михайлова, вивезенням людей особисто займались секретар міськради Дмитро Васильєв, перший заступник міського голови Олег Тарабака, директор і два водії КП “Автоцентр”, три співробітники КП “Муніципальна охорона”. Всі вони були за кермом евакуаційних автобусів. За вимогою окупантів, нікого, крім водія і місцевих жителів, в цих автобусах не мало бути.

– Зі мною постійно на зв’язку міський голова Нової Каховки, його заступники, інші представники громади. Сто разів передзвонять, спитають, як ми. Я їм дуже усім вдячна. Це все люди з великої літери, – сказала староста Веселого Людмила Аннас.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я