В Офісі президента України Володимира Зеленського не виключають, що евакуація з ОРДЛО може бути елементом провокації. Зокрема, для того, щоб обстріляти одну з евакуаційних колон і звинуватити в цьому українську сторону.

Ватажки угруповань «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін і Леонід Пасічник 18 лютого опублікували відеозвернення про необхідність евакуації до Росії цивільних із непідконтрольних урядові України території Донецької та Луганської областей. Як виявилося, ці відео були записані ще 16 лютого – до нової ескалації на лінії фронту, яка розпочалася 17 лютого і триває досі.

Такі висновки дослідники з групи розслідувачів Bellingcat зробили на підставі аналізу метаданих відеороликів, опублікованих на ресурсах бойовиків у мережі Telegram.

Необхідність евакуації ватажки “ДНР” і “ЛНР” пояснили зростанням напруженості у регіоні. Перші автобуси з евакуйованими виїхали в напрямку Росії ввечері 18 лютого.

В Україні наголошують, що не планують жодних наступальних операцій на Донбасі.

В Офісі президента України не виключають, що евакуація з ОРДЛО може бути елементом провокації. Зокрема, для того, щоб обстріляти одну з евакуаційних колон і звинуватити в цьому українську сторону. Про це заявив радник голови ОП Михайло Подоляк.

Президент Росії Владімір Путін відправив міністра з надзвичайних ситуацій Алєксандра Чупріяна в Ростовську область, щоб допомогти зі створенням умов для біженців з “ДНР” та “ЛНР”. Також Путін доручив виплатити кожному біженцю по 10 тис. рублів.

В групах Донецька публікували фотографії з чергами до банкоматів 18 лютого.

Російські ЗМІ повідомили про вибух у тимчасово окупованому Донецьку біля будівлі “уряду”. Заявляється, що була підірвана машина “начальника народної міліції днр” Дєніса Сінєнкова. Першим про вибух повідомило російське державне інформаційне агентство “РІА Новини”.

У ніч на суботу у тимчасово окупованому Луганську пролунав сильний вибух. Про це пишуть користувачі соціальних мереж. Повідомляється, що вибухнув газопровід.

За іншими даними, вибух стався на АЗС або на газо-розподільчій станції.

Проте станом на 19 лютого інформація про вибух у Луганську не підтвердився.

Воєнна розвадка України повідомила про мінування російськими спецслужбами низки об’єктів соціальної інфраструктури в Донецьку з метою їх подальшого підриву.

“Служба зв’язків з громадськістю ГУР МО України уповноважена заявити, що воєнна розвідка України має інформацію щодо мінування російськими спецслужбами низки об’єктів соціальної інфраструктури в Донецьку з метою їх подальшого підриву”, – йдеться у повідомленні служби зв’язків з громадськістю ГУР МО України.

За оцінками розвідки, ці заходи мають на меті дестабілізувати ситуацію на тимчасово окупованих територіях та створити підстави для звинувачення України у терактах.

Продовжується евакуація з Києва посольств іноземних держав. 18 лютого про евакуацію до Львова заявило посольство Великобританії. В уряді Британії також закликали громадян своєї країни виїхати з України.

Близько півночі за київським часом президент США Джо Байден заявив, що має серйозні підстави вважати, що глава Кремля Володимир Путін ухвалив рішення про вторгнення в Україну.

На запитання журналістки про те, чи ухвалив президент РФ рішення щодо того, вторгатися в Україну чи ні, Байден відповів:

– Зараз я переконаний, що він ухвалив рішення. Ми маємо підстави так вважати.

Пізніше він ствердно відповів на уточнююче запитання. Водночас Байден вважає, що шанс дипломатичних переговорів залишається, доки нова агресія не почнеться:

– Росія досі може обрати дипломатію. Ще не пізно розпочати деескалацію та повернутися за стіл переговорів.

Глава Білого дому наголосив, що США та їхні партнери підтримуватимуть український народ і притягнуть Росію до відповідальності за її дії. Вони готові запровадити «жорсткі санкції» проти РФ у разі подальшого вторгнення в Україну.

18:52 У поліції Донецької області повідомили, що внаслідок обстрілу російські окупанти в районі Старогнатівки важко поранили українського військового. 

Поранення військового кваліфікували як терористичний акт.

Правоохоронці документують наслідки обстрілу 20 населених пунктів. Станом на 16:30 без електрики залишаються 30 мешканців Новоселівки-2, 600 — Новобахмутівки та 800 — Верхньоторецького. Також частково знеструмлене село Старогнатівка.

У прес-центрі ООС уточнили, що станом на 17:00 з боку підконтрольних Росії бойовиків зафіксовано 53 порушення режиму припинення вогню, 41 із яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

The Wall Street Journal із посиланням на джерела пише, що США очікують нападу Росії на Україну в найближчі кілька днів із застосуванням винищувачів, танків, балістичних ракет та кібератак.

За словами співрозмовників видання, перспективи запобігання війні зараз виглядають дуже туманними, проте адміністрація президента США Джо Байдена й надалі намагатиметься залишати відчиненим вікно для дипломатії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я